Anđelika

Šta je

Koren Anđelike (Angelica sinensis) koristi se više od hiljadu godina kao začin, tonik i lek u Kini, Koreji i Japanu.

Tradicionalni kineski medicinski praktikanti često prepisuju anđeliku (dong quai) za lečenje reproduktivnih problema žena, poput dismenoreje ili bolne menstruacije i za poboljšanje protoka krvi.

Anđelika je poznata i pod nazivom “ženski ženšen” i često se kombinuje sa drugim lekovitim biljem. Najčešće se koristi za ublažavanje grčeva, nepravilnih menstrualnih ciklusa, retkih perioda, predmenstrualnog sindroma (PMS) i simptoma menopauze.

Opis biljke

Anđelika (dong quai) raste na velikim visinama u hladnim, vlažnim planinama Kine, Koreje i Japana.

Ova mirisna, višegodišnja biljka – član porodice celera – u julu i avgustu ima glatke purpurne stabljike i grozdove belog cveća.

Potrebno je 3 godine da biljka dostigne zrelost. Kao lek se koristi koren koji se ubira i proizvodi u tablete, prah i druge lekovite oblike.

Nekoliko studija je istraživalo korisnost anđelike za ljudsku upotrebu. Laboratorijski testovi ukazuje da sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju bolova, otvaranju krvnih sudova i stimulisanju i opuštanju mišića materice.

Kako deluje

Iako postji malo naučnih studija o dejstvu anđelike za ljudsku upotrebu ona se najčešće koristi za ublažavanje grčeva, nepravilnih menstrualnih ciklusa, retkih perioda, predmenstrualnog sindroma (PMS) i simptoma menopauze.

Simptomi u menopauzi

Testiranjem na manjem broju žena pokazalo se da anđelika ublažava simptome vezane za menopauzu poput napada toplote. Istraživači koji su izvodili ovu studiju, nisu sigurni da li ona deluje poput estrogena ili blokira estrogen u telu. [1]

Amenoreja (odsustvo menstruacije)
Anđelika (Dong quai) se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) kao ženski reproduktivni tonik, regulator menstruacije i lek za amenoreju najmanje 20 vekova.

Tradicionalno propisivanje označava anđeliku za žene sa umorom i niskom vitalnošću i za stanja poput zgrušavanja krv i usporenog menstrualnog toka.

U jednom nekontrolisanom ispitivanju koje je uključivalo neplodnost prouzrokovanu začepljenjem jajovoda, dong quai ekstrakt je davan do 9 meseci. Otprilike 80% žena je povratilo prohodnost jajovoda, a 53% je zatrudnelo.

Poznati sastojci dong quai uključuju kumarine, esencijalna ulja, ferulne kiseline, psoralene i vitamin B12 i folinsku kiselinu, aktivni oblik folne kiseline. Dong quai nema estrogenu aktivnost.

Međutim studija naglašava da anđelika ima kontraindikacije kod žena sa jakim krvarenjem i onima sa istorijama spontanog pobačaja. Takođe, ne sme se kombinovati sa lekovima za razređivanje krvi (antikoagulansima). (pogledajte više u sekciji Moguće interakcije)

Druga stanja

Anđelika (dong quai) se takođe koristi za sledeća stanja:

Bolest srca. Jedno istraživanje ukazuje da kombinacija anđelike, azijskog ženšena (Panax ginseng) i astragalusa (Astragalus membranaceus) smanjuje simptome bola u grudima kod osoba sa srčanim bolestima. [2]

Druga studija ukazuje da kombinacija anđelike, ženšena i astragalusa pomaže u uslovima oksidativnog stresa, što može biti rezultat sinergijske interakcije ovih biljaka. [3]

Povišen krvni pritisak. Jedna kineska studija rađena na psima ukazuje na višestruko pozitivno dejstvo povišenog krvnog pritiska kod pasa. Nedostaju veće studije na ljudima koje bi ispitale da li bi anđelika imala iste pozitivne efekte. [4]

Preuranjena ejakulacija. Klinička studija kod pacijenata sa doživotnom preranom ejakulacijom pokazuje da je krema na bazi anđelike efikasna i sigurna u lečenju prevremene ejakulacije, sa blagim lokalnim neželjenim efektima. [5]

Dostupne forme

Anđelika (dong quai) se može pronaći u različitim oblicima uključujući kapsule, osušena biljka/čaj, tečnosti, softgel kapsule, tablete i tinkture. U Kini i Japanu se daje i kao injekcija u bolnici.

Anđeliku uvek treba čuvati na hladnom i suvom mestu.

Kako je uzimati

Deca

Anđelika se ne sme davati deci jer ne postoje istraživanja koja su testirala da li je bezbedna po njih.

Odrasli

Odgovarajuća doza anđelike zavisi od više faktora kao što su starosna dob, zdravstveno stanje i oblik u kom se uzima. U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredio odgovarajući raspon doza. Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni i da doziranje može biti važno.

Osušena biljka (sirov koren): može se prokuvati ili natopiti u vinu pre konzumiranja.

Biljka u prahu (dostupna u kapsulama): U jednoj studiji za simptome menopauze i PMS-a, žene su uzimale tablete ili kapsule od 500 do 600 mg puta dnevno. Isti efekat se dobija uzimanjem 30 kapi tinkture tri puta na dan.

Tinktura (1:5, 70% alkohola): 40 do 80 kapi (što odgovara 2 do 4 ml, 5 ml ima u kašičici), 3 puta dnevno jedan je mogući raspored doziranja, međutim, pojedinačne doze variraju. Tinktura je obično je deo formule koja sadrži nekoliko lekovitih biljaka u sinergiji.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Ne bi trebalo piti esencijalno ulje anđelike (dong quai) jer ima malu količinu supstanci koje mogu da izazovu rak.

Osobe sa hroničnom dijarejom ili nadimanjem stomaka ne bi smele da koriste anđeliku.

Osobe u riziku od raka povezanih sa hormonima, uključujući karcinom dojke, jajnika i materice ne bi trebalo da uzimaju anđelika jer istraživači nisu sigurni da li deluje kao estrogen u organizmu.

Anđelika posebno u velikim dozama može dovesti do osetljivosti na sunčevu svetlost i uzrokovati upalu i osip na koži. Dok se uzima anđelika ne treba se sunčati ili koristite kremu za sunčanje.

Trudnice i dojilje

Anđelika (dong quai) se ne sme koristiti tokom trudnoće. Može izazvati kontrakciju materice i povećati rizik od pobačaja. Dojilje ne bi trebale da uzimaju anđeliku jer se ne zna da li je bezbedna.

Moguće interakcije

Anđelika (dong quai) može imati interakciju s nekim lekovima i biljem, uključujući sledeće:

Sredstva za razređivanje krvi (antikoagulansi i antiagregati): Anđelika može povećati rizik od krvarenja, posebno ako se uzima istovremeno sa sredstvima za razređivanje krvi. Pre koršćenja biljke treba konsultovati lekara kvalifikovanog za ovu oblast.

Hormonski lekovi: Nema mnogo istraživanja o korišćenju anđelike sa hormonskim lekovima, kao što su estrogeni, progesteroni i tablete za kontrolu rađanja. Ali pošto ona može delovati poput estrogena u telu, ne bi trebalo da se uzima uz hormonsku terapiju lekova osim pod nadzorom lekara.

Kantarion (St. John’s Wort): Obe biljke i anđelika i kantarion mogu povećati osetljivost kože na sunčevu svetlost. Pre uzimanja zajedno, treba se konsultovati sa lekarom.

Izvori članka

 1. Clara B S Lau, Tony C Y Ho, Terry W L Chan, Stephen C F Kim; Use of dong quai (Angelica sinensis) to treat peri- or postmenopausal symptoms in women with breast cancer; 2005
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16278617/
 2. Reem J Al-Bareeq, A Andrew Ray, Linda Nott, Stephen E Pautler, Hassan Razvi; Dong Quai (angelica sinensis) in the treatment of hot flashes for men on androgen deprivation therapy; 2010
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20165579/
 3. Dana G Carroll; Nonhormonal therapies for hot flashes in menopause; 2006
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16477892/
 4. C.H.Cho, Q.B.Mei, P.Shang, S.S.Lee, H.L.So, X.Guo, Y.Li; Study of the Gastrointestinal Protective Effects of Polysaccharides from Angelica sinensis in Rats; 2000
  https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2000-8552
 5. Hyung Ki Choi, Gyung Woo Jung, Ki Hak Moon; Clinical study of SS-cream in patients with lifelong premature ejaculation; 2000
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S009042959900415X
 6. Ruixue Chen, Ya Xiao, Minghao Chen, Jingyi He…;Liguo Chen; A traditional Chinese medicine therapy for coronary heart disease after percutaneous coronary intervention; 2018
  https://portlandpress.com/bioscirep/article/38/5/BSR20180973/87521
 7. T K Yim, W K Wu, W F Pak, D H Mak, S M Liang, K M Ko; Myocardial protection against ischaemia-reperfusion injury by a Polygonum multiflorum extract supplemented Dong-Quai decoction for enriching blood; 2000
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10815014/
 8. Smolinske SC; Dietary supplement-drug interactions; 2000
  https://europepmc.org/article/med/10531760
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 17 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.