Kantarion

Šta je

Kantarion (Hypericum perforatum) ima istoriju upotrebe kao lek još iz drevne Grčke, gde se koristio za niz bolesti, uključujući i razne nervne poremećaje.

Kantarion je poznat je po svojim antibakterijskim, antioksidativnim i antivirusnim svojstvima. Zbog svojih protivupalnih svojstava, nanosi se na kožu kao pomoć u zaceljivanju rana i opekotina. Kantarion je jedan od najčešće korišćenih biljnih proizvoda u razvijenim zemljama.

Posljednjih godina intenzivno se proučavao kao sredstvo lečenja depresije.

Većina studija pokazuje da kantarion može pomoći u lečenju blage do umerene depresije a da pritom ima manje nuspojava od većine drugih antidepresiva na recept. Međutim, s obzirom da ima interakciju sa brojnim lekovima, trebalo bi ga uvek uzimati uz lekarski nadzor. [1]

Biljka se ne sme upotrebljavati za lečenje teške depresije i uvek treba posetiti lekara ukoliko depresija otežava normalno funkcionisanje (pogledajte odeljak Mere predostrožnosti).

Opis biljke

Kanatarion predstavlja žbunastu višegodišnju biljku sa grozdovima svetložutog cveta koji imaju ovalne, izdužene latice. Naučnici smatraju da je poreklom iz Evrope, delova Azije i Afrike i zapadnog dela Sjedinjenih Država.

Biljka je dobila ime po tome što je često u punom cvatu oko 24. juna, na dan koji se tradicionalno slavi kao dan rođenja Jovana Krstitelja (eng. St John’s wort). I cvetovi i lišće se koriste kao lekovi.

Najbolje proučavane aktivne komponente su hipericin i pseudohipericin, koji se nalaze i u lišću i cveću. Takođe se proučavaju kantarionova esencijalna ulja i flavonoidi.

Kako deluje

Depresija

Postoje dobri dokazi da kantarion može umanjiti simptome kod osoba sa blagom do umerenom, ali ne i teškom depresijom. Čini se da u mnogim istraživanjima deluje kao i selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (SSRI), popularnog tipa antidepresiva koji se često propisuje za lečenje depresije. [2]

Pored toga, kantarion ne uzrokuje gubitak libida, jedan od najčešćih neželjenih efekata antidepresiva.

Plod kantariona sadrži nekoliko hemijskih jedinjenja, uključujući hipericin, hiperforin i flavonoide.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da deluje slično kao SSRI, povećavajući dostupnost moždanih hemikalija serotonina, dopamina i norepinefrina. Ovi neurotransmiteri pomažu poboljšanju raspoloženja.

Druge studije su upoređivale kantarion sa antidepresivima i otkrile da biljka deluje podjednako dobro kao i lekovi. [3]

Druge namene

Kantarion se takođe dobro pokazao za lečenje sledećih stanja:

Predmenstrualni sindrom (PMS). Istraživanja ukazuju da kantarion može pomoći ublažavanju fizičkih i emocionalnih simptoma PMS-a kod žena, uključujući grčeve, razdražljivost, želju za hranom i osetljivost dojki. Jedno istraživanje je prijavilo smanjenje ozbiljnosti simptoma za 50%. [4]

Menopauza. Postoje dokazi koji ukazuju da kantarion u kombinaciji sa crnim kohošom (lat. Cimicifuga racemosa) pomaže poboljšanju raspoloženja i smanjenju anksioznosti tokom menopauze. [5]

Sezonski afektivni poremećaj (SAD). Korišćen samostalno, kantarion je poboljšao raspoloženje kod osoba sa sezonskim afektivnim poremećajem, vrstom depresije koja se javlja tokom zimskih meseci zbog nedostatka sunčeve svetlosti. Ovo stanje se obično leči svetlosnom terapijom. Istraživanja pokazuju da upotreba kantariona zajedno sa fototerapijom deluje još bolje. [6]

Ekcemi, rane, manje opekotine, hemoroidi. Kantarion ima antibakterijska svojstva i može takođe pomoći u borbi protiv upale. Primenjen lokalno (na kožu), može ublažiti simptome povezane sa manjim ranama i iritacijom kože. [7]

Opsesivno-kompulsivni poremećaj (OCD), socijalna fobija. Jedna studija otkrila je da je uzimanje kantariona od 450 mg, 2 puta dnevno tokom 12 nedelja dalo poboljšanja kod simptoma opsesivnog kompulsivnog poremećaja. [8]

Dostupne forme

Kantarion se može dobiti u mnogim oblicima: kapsule, tablete, tinkture, čajevi i losioni za kožu na bazi ulja, kreme i masti. Dostupni oblici osušene biljke su seckani ili u prahu. Većina proizvoda je standardizovana da sadrži 0,3% hipericina.

Kako ga uzimati

Deca

Većina studija o kantarionu sprovedena je kod odraslih. Međutim, jedno istraživanje (više od 100 dece mlađe od 12 godina) pokazalo je da ova biljka može biti siguran i efikasan način lečenja blagih do umerenih simptoma depresije kod dece.

Kantarion se nikada ne sme davati detetu bez medicinskog nadzora. Decu koja se leče kantarionom treba pažljivo nadgledati zbog neželjenih efekta, kao što su alergijske reakcije ili uznemiren stomak.

Ne sme se pokušavati lečenje depresije kod deteta bez lekarske pomoći, jer ona može biti ozbiljna bolest.

Odrasli

 • Osušena biljka (u kapsulama ili tabletama). Uobičajena doza za blagu depresiju i poremećaje raspoloženja je 300 mg (standardizovano na 0,3% ekstrakta hipericina), 3 puta dnevno, uz obroke. Kantarion je dostupan takođe u kapsulama sa vremenskim otpuštanjem
 • Kantarion kao tečni ekstrakta (tinktura) ili čaj. Treba se konsultovati sa lekarom kako bi odredio pravu dozu.

Ponekad je potrebno 3 do 6 nedelja da se osete efekti.

Prestanak uzimanja kantariona treba uraditi uz postepeno snižavanje doze jer nagli prekid korišćenja može izazvati neprijatne neželjene efekte.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Kantarion se često koristi za lečenje depresije. Osobama kojima depresija stvara probleme u svakodnevnom životu ili razmišljaju o samoubistvu ili šteti sebi ili drugima, moraju odmah da posete lekara. Kantarion ne treba koristiti za lečenje teške depresije.

Trebalo bi posetiti lekara kako bi se potvrdila ispravnost dijagnoze pre uzimanja ove biljke. Lekar može da pomogne u određivanju prave doze i osigura da se ne uzimaju lekovi koji bi mogli da deluju u interakciji sa kantarionom.

Neželjeni efekti su uglavnom blagi i uključuju nelagodu u stomaku, koprivnjaču ili druge kožne osipe, umor, nemir, glavobolju, suva usta i osećaj vrtoglavice ili mentalne konfuzije.

Kantarion takođe može učiniti kožu prekomerno osetljivom na sunčevu svetlost, zvanu fotodermatitis. Osobe sa svetlom kožom koje uzimaju kantarion, trebalo bi da nose duge rukave i šešir kada su na suncu i koristite kremu za sunčanje sa najmanje SPF 15 (zaštitnim faktorom 15). Takođe treba da izbegavaji solarijume i lampe za sunčanje. [9]

Ostale potencijalne rizike usled korišćenja kantariona uključuje je da može ometati trudnoću ili pogoršati neplodnost; da može pogoršati simptome ADD i ADHD-a; da može povećati rizik od psihoze kod osoba sa šizofrenijom; i da može doprineti demenciji kod osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti.

S obzirom da kantarion može imati interakciju sa lekovima koji se koriste tokom operacija, trebalo bi da se prestane sa njegovim uzimanjem najmanje 5 dana pre zakazanog termina. Obavezno obavestiti lekara i hirurga ukoliko se koristi kantarion.

Osobe sa bipolarni poremećajem ne smeju uzimati kantarion. Kod ljudi koji pate od teške depresije, uzimanje kantariona povećava faktor rizika od manije.

Žene koje su trudne, koje pokušavaju da zatrudne ili doje, ne bi trebale da uzimaju kantarion.

Moguće interakcije

Kantarionovo delovanje može imati interakciju sa velikim brojem lekova. U većini slučajeva, čini lek manje efikasnim. U drugim slučajevima, može povećati efekte lekova. [10]

Ako se kao sredstvo lečenja koristi bilo koji od sledećih lekova, kantarion ne bi smeo da se upotrebljava bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Antidepresivi

Kantarion može imati interakciju sa lekovima koji se koriste za lečenje depresije ili drugih poremećaja raspoloženja, uključujući tricikličke antidepresive, SSRI i inhibitori monoaminske oksidaze (MAOI).

Uzimanje kantariona uz ove lekove ima tendenciju pojačanja nuspojava i može dovesti do opasnog stanja zvanog serotoninski sindrom. Kantarion se ne sme uzimati sa drugim antidepresivima.

Alergijski lekovi (antihistaminici)

Kantarion može smanjiti nivo ovih lekova u organizmu, čineći ih manje efikasnim.

Lekovi koji suzbijaju imuni sistem

Kantarion može smanjiti efikasnost ovih lekova koji se uzimaju nakon transplatacija organa ili za kontrolu autoimunih bolesti.

Lekovi za borbu protiv HIV-a

Čini se da kantarion ima interakciju sa najmanje dve vrste lekova koji se koriste za lečenje HIV-a i AIDS-a: inhibitori proteaze i nenukleozidni inhibitori reverzne transkriptaze. Uprava za hranu i lekove preporučuje da se kantarion ne koristi sa bilo kojom vrstom antiretrovirusnih lekova koji se koriste za lečenje HIV-a ili AIDS-a.

Antibebi pilule

Bilo je izveštaja o probojnom krvarenju (svako krvarenje koje možete doživeti između svojih normalnih menstruacija ili tokom trudnoće) kod žena koje su uzimale pilule za kontrolu rađanja istovremeno sa kanatrionom. Postoji mogućnost da biljka može učiniti kontracepcijske tablete manje efikasnim, što dovodi do neplanirane trudnoće.

Aminolevulinska kiselina

Ovaj lek čini kožu osetljivijom na sunčevu svetlost. Kantarion takođe povećava osetljivost kože na svetlo. Zajedno, oni mogu imati opasan uticaj na osetljivost kože na sunce.

Sedativi

Kantarion može povećati dejstvo lekova koji imaju umirujuće dejstvo, uključujući:

 • antikonvulzivi
 • barbiturati
 • benzodiazepini
 • lekovi za lečenje nesanice
 • triciklički antidepresivi
 • alkohol

Ostali lekovi
Budući da se kantarion razgrađuje određenim enzimima jetre, on može imati interakciju sa drugim lekovima koji se razgrađuju istim enzimima. Ti lekovi mogu da uključuju:

 • anti-gljivične lekove
 • statini (lekovi koji se uzimaju za snižavanje holesterola)
 • neki blokatori kalcijumskih kanala (uzimaju se za snižavanje krvnog pritiska)
 • bilo koji lek koji se razgrađuje od strane jetre

Izvori članka

 1. Qin Xiang Ng, Nandini Venkatanarayanan, Collin Yih Xian Ho; Clinical use of Hypericum perforatum (St John’s wort) in depression; (2017)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032716315920
 2. Alicia Ruelaz Maher, Susanne Hempel, Eric Apaydin, Roberta M. Shanman…; St. John’s Wort for Major Depressive Disorder; (2016)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5158227/
 3. Yong-hua Cui1, Yi Zheng; A meta-analysis on the efficacy and safety of St John’s wort extract in depression therapy in comparison with selective serotonin reuptake inhibitors in adults; (2016)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946846/
 4. Sarah Canning, Mitch Waterman, Nic Orsi…; The Efficacy of Hypericum perforatum (St John’s Wort) for the Treatment of Premenstrual Syndrome; (2010)
  https://link.springer.com/article/10.2165/11530120-000000000-00000
 5. Alieh Eatemadnia, Somayeh Ansari, Parvin Abedi, Shahnaz Najar; The effect of Hypericum perforatum on postmenopausal symptoms and depression; (2019)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919305631
 6. Miller AL; St. John’s Wort (Hypericum perforatum): clinical effects on depression and other conditions.; (1998)
  https://europepmc.org/article/med/9600023
 7. Kobak Kenneth A., Taylor Leslie V.H., Bystritsky Alexander, Kohlenberg Cary…; St John’s wort versus placebo in obsessive–compulsive disorder; (2005)
  https://journals.lww.com/intclinpsychopharm/Abstract/2005/11000/St_John_s_wort_versus_placebo_in.3.aspx
 8. Christoph M Schempp, Timo Windeck, Svea Hezel, Jan C Simon; Topical treatment of atopic dermatitis with St. John’s wort cream–a randomized, placebo controlled, double blind half-side comparison ; (2003)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12807340/
 9. Christoph M. Schempp, Barbara Winghofer, Knut Müller, Jürgen Schulte-Mönting…; Effect of oral administration ofHypericum perforatum extract (St. John’s Wort) on skin erythema and pigmentation induced by UVB, UVA, visible light and solar simulated radiation; (2003)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1091
 10. Jane E. Henney, MD; Risk of Drug Interactions With St John’s Wort; (2000)
  https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/192543
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.