Seme Celera

Šta je

Seme celera koristi se kao lek hiljadama godina u istočnom svetu. U drevna vremena indijska ajurvedska medicina koristila je seme celera za lečenje prehlade, gripa, zadržavanja vode, lošeg varenja, različitih vrsta artritisa i određenih bolesti jetre i slezine.

Uprkos svojoj maloj veličini, semenke celera imaju impresivan profil hranljivih sastojaka.

Sjajan su izvor esencijalnih minerala poput kalcijuma, mangana i gvožđa.

Jedna kašika (6,5 grama) semenki celera obezbeđuje:

Semenke celera imaju izbalansiran makrohranjivi profil, nude relativno jednake količine ugljenih hidrata, proteina i masti.

Opis biljke

Celer je vitka biljka visine oko 60 do 90 cm. Ima tri do pet listova i cvetova sa malim belim laticama. Semenke celera, koje se nalaze u cvetovima, vrlo su sitne, žute do tamno smeđe boje i imaju snažan, prijatan miris.

One sadrže nekoliko supstanci, uključujući:

Kako deluje

Danas se uglavnom koristi kao diuretik, što znači da pomaže telu da eliminiše vodu povećanjem izlučivanja urina. Seme celera se takođe koristi za:

 • lečenje artritisa i gihta
 • kao pomać u smanjenju mišićnih grčeva
 • smirenje živaca
 • smanjenje upale
 • snižavanje krvnog pritiska

Nekoliko studija na životinjama ukazuje da ekstrakti semenki celera mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i holesterola, kao i da štite jetru od štetnih supstanci kao što su visoke doze sredstva protiv bolova. [1] [2] [3]

Istraživači su otkrili da osobe koje jedu ishranu bogatu luteinom, koja je pronađena u celeru, spanaću, brokoliju, zelenoj salati, paradajzu, narandži, šargarepi i zelenilu, smanjuju rizik razvijanja kolorektalnog karcinoma. [4]

Zdravlje kostiju

Kostima su potrebni određeni vitamini i minerali u različitim količinama da bi ostale zdrave i jake. Semenke celera sadrže mnogo ovih važnih hranljivih sastojaka.

Jedan od najpoznatijih minerala za zdravlje kostiju je kalcijum. Jedna kašika (6,5 grama) semenki daje 12% preporučenog dnevnog unosa ovog mineral.

Kada unos kalcijuma nije dovoljan tokom dužeg perioda, telo ga nadoknađuje povlačenjem kalcijuma iz kostiju. To može dovesti do manje mineralne gustine kostiju, što je merilo broja minerala prisutnih u određenoj zapremini kosti. [5]

Niža mineralna gustina kostiju povezana je s povećanim rizikom od preloma, naročito kod starijih osoba. Neke studije ukazuju da povećavanje unosa kalcijuma može smanjiti rizik od lomova.

Semenke celera su takođe bogate manje poznatim mineralom zvanim mangan. Jedna kašika (6,5 grama) semenki sadrži impresivnih 27% dnevne preporučene doze.

Mangan je potreban za aktiviranje enzima koji stvaraju proteine neophodne za stvaranje koštanog tkiva i hrskavice. Dakle, podržava koštanu strukturu i snagu kostiju. [6]

I na kraju, seme celera takođe sadrži magnezijum i fosfor. Ova dva minerala podržavaju ćelije za izgradnju kostiju koje se nazivaju osteoblasti. Manjak bilo kog od ovih hranljivih sastojaka može dovesti do hroničnih bolesti kostiju poput osteoporoze. [7]

Promoviše stvaranje crvenih krvnih zrnaca

Gvožđe je mineral neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Ta crvena krvna zrnca dostavljaju kiseonik iz pluća u druge delove tela. [8]

Seme celera je sjajan izvor gvožđa i za muškarce i za žene. Jedna kašika (6,5 grama) semenki celera osigurava 17% za žene i 38% za muškarce preporučene dnevne doze unosa.

Bez dovoljnog dijetalnog gvožđa, organizam ne može proizvesti dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Kao rezultat, može se razviti anemiju sa nedostatkom gvožđa.

Manjak gvožđa je najčešći nedostatak mikronutrijenata u svetu i pokazalo se da ishrana bogata gvožđem smanjuje rizik od nedostatka i naknadne anemije.

Semenke celera sadrže gvožđe koje nije hem. Ova vrsta gvožđa razlikuje se od hem gvožđa u životinjskim proizvodima i apsorbuje se nižim iznosom za otprilike 10%.

Vitamin C pojačava apsorpciju nehemskog gvožđa u biljnoj hrani poput semenki celera. Jedenje hrane bogate vitaminom C poput bobica, citrusnog voća ili paprike u obroku sa semenkama može pomoći u optimizaciji apsorpcije gvožđa bez hema.

Dijabetes

Magnezijum ima mnogo funkcija u telu, poput poboljšanja nivoa šećera u krvi. [9]

Održavanje zdravog nivoa šećera u krvi važno je za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Seme celera je sjajan izvor magnezijuma. Ovaj mineral igra važnu ulogu u kontroli šećera u krvi i pomaže povećanju odgovora ćelija na insulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi.

Uključivanje hrane poput semenki celera u ishranu može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Jedno veliko istraživanje povezuje dijete bogate magnezijumom sa čak 14% smanjenim rizikom od dijabetesa. [10]

Dostupne forme

Seme celera je dostupno kao:

 • sveže ili osušene semenke
 • tablete
 • kapsule punjene uljem semenki celera
 • ekstrakt semena celera

Kako ga uzimati

Deca

Ne postoje naučne analize koje su proučavale seme celera kod dece, pa se ne preporučuje primena kod dece mlađe od 18 godina.

Odrasli

Odgovarajuća doza semena celera zavisi od više faktora kao što su starosna dob, zdravstveno stanje, oblik suplementa i nekoliko drugih kriterijuma.

U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredio odgovarajući raspon doza. Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni i da doziranje može biti važno.

Preporuka je slediti odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i pre upotrebe konsultovati svog lekara ili farmaceuta.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Trudnice ne bi trebalo da koriste seme celera jer može dovesti do krvarenja iz materice i kontrakcije mišića u materici, što može prouzrokovati pobačaj.

Osobe sa aktivnom upalom bubrega ne smeju uzimati seme celera.

Osobe sa niskim krvnim pritiskom trebale bi biti oprezne kada razmatraju uzimanje semenki celera kao suplementaciju.

Osobe alergične na polen breze mogu potencijalni biti alergične i na seme celera.

Neke od hemikalija iz stabljika i semenki celera mogu uzrokovati da koža postane veoma osetljiva na sunčeve UV zrake. Zbog ovoga se često preporučuje istovremeno korišćenje losiona ili kremi za sunčanje. Trebalo bi svakako konsultovati dermatologa.

Semenke celera koje se koriste za baštovanstvo su obično tretirana hemikalijama. Ne treba ih mešati sa jestivim semenkama celera.

Moguće interakcije

Malo je studija istraživalo seme celera, tako da istraživači zapravo ne znaju da li ima interkaciju sa drugim biljem i lekovima. Međutim, osobe koje uzimaju sledeće lekove trebalo bi da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja semenki celera.

Litijum: Seme celera može izmeniti način izlučivanja ovog leka u organizmu.

Izvori članka

 1. Maryam Hassanpour Moghadam, Mohsen Imenshahidi, Seyed Ahmad Mohajeri; Antihypertensive Effect of Celery Seed on Rat Blood Pressure in Chronic Administration; (2013)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2012.2664
 2. Doddabele Madhavi PhD, Daniel Kagan PhD, Venkatesh Rao MD…; A Pilot Study to Evaluate the Antihypertensive Effect of a Celery Extract in Mild to Moderate Hypertensive Patients; (2013)
  https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2013-04/pilot-study-evaluate-antihypertensive-effect-celery-extract-mild-moderate
 3. Wesam Kooti MSc1, Nahid Daraei MSc; A Review of the Antioxidant Activity of Celery (Apium graveolens L); (2017)
  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2156587217717415
 4. Jeeyoo Lee, Aesun Shin, Jae Hwan Oh, Jeongseon Kim; Colors of vegetables and fruits and the risks of colorectal cancer; (2017)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5394516/
 5. Vicky Tai, William Leung, Andrew Grey…; Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis; (2015)
  https://www.bmj.com/content/351/bmj.h4183.full.pdf+html
 6. Mariangela Rondanelli, Milena Anna Faliva, Gabriella Peroni…; Essentiality of Manganese for Bone Health: An Overview and Update; (2021)
  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X211016649
 7. Colby J. Vorland MS, Elizabeth R. Stremke BS, Ranjani N. Moorthi MD…; Effects of Excessive Dietary Phosphorus Intake on Bone Health; (2017)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s11914-017-0398-4
 8. Enika Nagababu, Seema Gulyani, Christopher J. Earley…; Iron-Deficiency Anemia Enhances Red Blood Cell Oxidative Stress; (2009)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10715760802459879
 9. Mario Barbagallo, Ligia J Dominguez; Magnesium and type 2 diabetes; (2015)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/
 10. Ruy Lopez-Ridaura MD, Walter C. Willett MD, Eric B. Rimm SCD…; Magnesium Intake and Risk of Type 2 Diabetes in Men and Women; (2004)
  https://care.diabetesjournals.org/content/27/1/134.short
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.