Hajdučka Trava

Šta je

Legenda kaže da je hajdučka trava (Achillea millefolium) dobila ime po Ahilu, grčkom mitskom heroju koji ju je koristio da zaustavi krvarenje rana svojih vojnika.

Popularna u evropskoj narodnoj medicini, hajdučka trava sadrži flavonoide, hemijske supstance biljaka koje povećavaju pljuvačku i stomačnu kiselinu i samim tim poboljšava varenje.

Ova lekovita biljka takođe može opustiti glatke mišiće u crevima i materici, što može ublažiti stomačne i menstrualne grčeve.

Opis biljke

Hajdučka trava (eng. Yarrow), član porodice glavočika, usko je povezan sa hrizantemama i kamilicom. Cveta na sunčanom i toplom staništu, a često je na livadama i uz puteve, kao i na suvim, sunčanim padinama. Raste kao jednostavna, uspravna i dlakava stabljika obično do 3 metra visine.

Hajdučka trava cveta između juna i septembra. Cvetovi su obično beli, ali su u planinskim predelima uobičajeni i ružičasti ili bledo ljubičasti. Peteljke su gusto raspoređene u spljoštene grozdove, a lišće liči na perje. Biljka se brzo šire. Postoji značajna genetska varijacija u korisnim svojstvima biljke.

Cvetovi, lišće i stabljika hajdučke trave koriste se u lekovite svrhe. Biljka se skuplja dok je u cvatu.

Kako deluje

Malo naučnih studija je proučavalo hajdučku travu kao biljni lek. Tradicionalno je korišćena na 3 načina:

 • Nanosi se na kožu kod rana i manjih krvarenja
 • Uzima se oralno da bi se smanjila upala, posebno u digestivnom traktu
 • Uzima se kao sedativ za ublažavanje anksioznosti ili nesanice

Danas, hajdučka trava se ponekad predlaže za sledeću namenu, mada postoji nedostatak naučnih dokaza:

 • Gubitak apetita
 • Lošu probavu ili gorušicu
 • Kao diuretik, za povećanje protoka urina
 • Amenoreju (neredovni menstrualni ciklus)
 • Menstrualne grčeve i bolove
 • Grčenje mišića
 • Upale
 • Za borbu protiv infekcija
 • Groznicu (snižava temperaturu znojenjem)
 • Da bi se smanjilo krvarenje
 • Zarastanje rana

Zarastanje rana

Još od vremena drevne Grčke, hajdučka trava se koristila u oblogama i mastima za lečenje rana.

Jedno istraživanje na životinjama otkrilo je da ekstrakti lista hajdučke trave pokazuju protivupalna i antioksidativna svojstva, a oba pomažu zaceljivanju rana. [1]

Pored toga, u ovoj studiji je primećeno da ekstrakt lista biljke može povećati fibroblaste, ćelije odgovorne za regeneraciju vezivnog tkiva koje pomažu telu da se oporavi od povreda. [2]

U međuvremenu, dvonedeljno istraživanje na 140 žena primetilo je da je mast napravljena od ove biljke i kantariona pomogla zaceljivanju mesta epiziotomije, hirurškog reza na vaginalnom zidu koji je napravljen tokom porođaja. [3]

Iako su ovi rezultati obećavajući, nije sasvim jasno da li i čaj od hajdučke trave ima iste efekte.

Loša probava

Hajdučka trava je dugo korišćena za lečenje probavnih problema poput čira i sindroma iritabilnog kolona čiji simptomi uključuju bol u stomaku, dijareju (retku stolicu), nadimanje i zatvor.

Ova biljka sadrži nekoliko flavonoida i alkaloida koji su biljna jedinjenja za koja se zna da ublažavaju probavne tegobe.

U istraživanju na životinjama, tonik ekstrakta hajdučke trave je pokazao je efekte zaštite od oštećenja želudačne kiseline i ulkusne bolesti. [4]

Druga studija na životinjama otkrila je da se flavonoidni antioksidanti u čaju od hajdučke trave mogu boriti protiv probavnih spazama, upale i drugih simptoma sindroma iritabilnog kolona. [5]

Depresija i anksioznosti

Flavonoidi i alkaloidi u čaju od hajdučke trave mogu ublažiti simptome depresije i anksioznosti.

Studije pokazuju da alkaloidi na bazi biljaka poput onih u hajdučkoj travi smanjuju izlučivanje kortikosterona, hormona koji je visok tokom hroničnog stresa. [6]

Jedno istraživanje je otkrilo da esencijalna ulja hajdučke trave, koja se oralno daju životinjama, smanjuju anksioznost i podstiču svakodnevnu mentalnu i fizičku aktivnost. [7]

Međutim, ovi rezultati su preliminarni i ne mora da znači da će iste rezultate dati na anksioznost kod ljudi. Samim tim potrebna su istraživanja na ljudima.

Zdravlje mozga

Hajdučka trava se pokazala dobro kao pomoć kod određenih poremećaja u mozgu, poput multiple skleroze, Ajchajmerove, Parkinsonove bolesti i encefalomijelitisa – upale mozga i kičmene moždine izazvane virusnom infekcijom. [8]

Nedavno istraživanje na životinjama primetilo je da ekstrakt hajdučke trave smanjuje ozbiljnost encefalomijelitisa, kao i upalu mozga, kičmene moždine i oštećenje mozga koje je prouzrokovano. [9]

Pored toga, istraživanje je pokazalo da antioksidanti hajdučke trave deluju protiv epi napada, što ovu biljku izdvaja kao obećavajuću za lečenje ljudi koji pate od epilepsije. [10]

Dodatna ispitivanja na životinjama pokazuju da ova biljka može sprečiti simptome Ajchajmera i Parkinsonove bolesti, kao što su gubitak pamćenja i pogoršanje fizičkog kretanja i mišićnog tonusa. Međutim, ove studije su preliminarne i ograničene su na životinje.

Upale

Dok je upala prirodan telesni odgovor, hronična upala može dovesti do oštećenja ćelija, tkiva i organa.

Hajdučka trava može smanjiti upalu kože i jetre, što bi moglo pomoći u lečenju kožnih infekcija, znacima starenja kože i kod nealkoholnih bolesti masne jetre.

Ispitivanje u laboratoriji utvrdilo je da ekstrakt hajdučke trave ne samo da smanjuje upalu, već i povećava vlažnost kože. [11]

Dostupne forme

Hajdučka trava je dostupna u sledećim oblicima:

 • Sušena ili sveža biljka
 • Kapsule ili tablete
 • Tinkture
 • Tečni ekstrakti

Kako je uzimati

Deca

Nije bilo studija koje bi utvrdile da li je hajdučka trava sigurna za decu, pa se ne preporučuje u pedijatrijskoj upotrebi.

Ukoliko se razmatra davanje ove biljke detetu, trebalo bi konsultovati pedijatra.

Odrasli

Ne postoji utvrđeno standardno doziranje hajdučke trave, iako se dnevno doziranje od 250 mg do 500 mg sigurno koristi do godinu dana u nekim studijama. Količina koja je potrebna da bi bila efikasna može se razlikovati od osobe do osobe u zavisnosti od nekoliko faktora, kao što su starosna dob, zdravstveno stanje i nekoliko drugih stanja.

Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni i da doziranje može biti važno. Obavezno bi trebalo sledite odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i pre upotrebe konsultovati svog farmaceuta ili lekara ili drugog zdravstvenog radnika.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Osobe alergične na biljke iz porodice glavočika (hrizanteme, bele rade i ambrozije), mogu takođe imati alergiju na hajdučku travu, bilo da je uzimaju oralno ili nanetu na kožu.

Hajdučka trava može učiniti kožu osetljivijom na sunčevu svetlost.

Trudnice ne bi trebale da uzimaju ovu biljku. Njena sposobnost da opušta glatke mišiće materice može izazvati pobačaj.

Više istraživanja otkrilo je da je hajdučka trava povezana sa smanjenom težinom fetusa kod pacova. Druga istraživanja pokazala su porast procenta nenormalnih spermija kod mužjaka pacova koji su tretirani ekstraktom hajdučke trave. [12]

Nije urađeno nijedno istraživanje koje bi znalo da li je ova lekovita biljka sigurna kod dojilja. Posavetujte se sa lekarom pre uzimanja biljke.

Moguće interakcije

Zbog potencijalnih neželjenih efekat i interakcije sa određenim lekovima, trebalo bi da dodatke ishrani uzimate samo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Hajdučka trava može da ima uzajamno dejstvo sa sledećim lekovima:

Lekovi za razređivanje krvi (antikoagulansi)

Visoke doze hajdučka trave mogu usporiti zgrušavanje krvi. Ako se uzima sa lekovima koji ražređuju krv, može povećati rizik od krvarenja.

Litijum

Hajdučka trava može povećati količinu litijuma u organizmu, što dovodi do opasnih nivoa.

Lekovi za smanjenje želudačne kiseline

Budući da hajdučka trava može povećati proizvodnju želudačne kiseline, može ometati i lekove bez recepta i lekove na recept koji imaju namenu smanjivanja želudačne kiseline.

Lekovi za povišen krvni pritisak

Hajdučka trava može malo sniziti krvni pritisak i može pojačati efekte lekova za snižavanje krvnog pritiska koji se uzimaju na recept.

Lekovi koji izazivaju pospanost

Budući da je hajdučka trava ima blago sedativno dejstvo, može povećati efekte drugih lekova koji se uzimaju zbog anksioznosti ili nesanice.

Izvori članka

 1. Alexsander R. Carvalho Jr., Roseana M. Diniz, Mariela A. M. Suarez…; Use of Some Asteraceae Plants for the Treatment of Wounds; (2018)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6110936/
 2. F. Khosravitabar, P. Abrishamchi, A. R. Bahrami…; Enhanced Cutaneous Wound Healing by the LeafExtract ofAchillea eriophora; (2017)
  https://www.sid.ir/FileServer/JE/97320170401.pdf
 3. Maryam Hajhashemi, Zinat Ghanbari, Minoo Movahedi…; The effect of Achillea millefolium and Hypericum perforatum ointments on episiotomy wound healing in primiparous women; (2016)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14767058.2016.1275549
 4. S. Niazmand, E. Khooshnood, M. Derakhshan…; Effects of Achillea wilhelmsii on rat’s gastric acid output at basal, vagotomized, and vagal-stimulated conditions; (2010)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2992140/
 5. J B Harborne, C A Williams…; Advances in flavonoid research since 1992; (2000)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11130659/
 6. Irinéia Paulina Baretta, Regiane Américo Felizardo, Vanessa Fávero Bimbato…; Anxiolytic-like effects of acute and chronic treatment with Achillea millefolium L. extract; (2012)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874111008567
 7. M. Molina-Hernandez, N. P. Tellez-Alcantara, M. A. Diaz, J. Perez Garcia…; Anticonflict actions of aqueous extracts of flowers of Achillea millefolium L. vary according to the estrous cycle phases in Wistar rats; (2004)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1578
 8. Fatemeh Ayoobi, Amir Moghadam-Ahmadi, Houshang Amiri…; Achillea millefolium is beneficial as an add-on therapy in patients with multiple sclerosis; (2019)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711318302034
 9. Reza Vazirinejad, Fateme Ayoobi, Mohammad Kazemi Arababadi…; Effect of aqueous extract of Achillea millefolium on the development of experimental autoimmune encephalomyelitis in C57BL/6 mice; (2014)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4071708/
 10. Jerome J.A. Hendriks, Jacqueline Alblas, Susanne M.A. van der Pol…; Flavonoids Influence Monocytic GTPase Activity and Are Protective in Experimental Allergic Encephalitis; (2004)
  https://rupress.org/jem/article/200/12/1667/52221/Flavonoids-Influence-Monocytic-GTPase-Activity-and
 11. Vanja Tadić, Ivana Arsić, Jelena Zvezdanović, Ana Zugić, Dragan Cvetković, Sava Pavkov; The estimation of the traditionally used Yarrow (Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflammatory potential in topical application; (2017)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887411730418X
 12. Claire L. Boswell-Ruys, Helen E. Ritchie, Patricia D. Brown-Woodman; Preliminary screening study of reproductive outcomes after exposure to yarrow in the pregnant rat; (2003)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/bdrb.10038
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 5 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.