Kopriva

Šta je

Kopriva (Urtica dioica i usko povezana sa Urtica urens) ima dugu istoriju lečenja. U srednjovekovnoj Evropi korišćena je kao diuretik (za uklanjanje viška vode iz tela) i za lečenje bolova u zglobovima. Jedna od njenih prvih primena bilo je uklanjanje otrova usled ujeda zmije.

Kopriva ima sitne dlačice na lišću i stabljikama koje sadrže iritantne hemikalije koje se oslobađaju kada biljka dođe u kontakt sa kožom. Dlačice ili bodlje koprive obično su vrlo bolne na dodir.

Međutim, kada dođu u kontakt sa bolnim delom tela, one zapravo mogu umanjiti prvobitnu bol. Naučnici smatraju da kopriva to čini smanjujući nivo zapaljenskih hemikalija u telu i ometajući način na koji telo prenosi signale bola.

Opis biljke

Poreklom iz hladnijih regija severne Evrope i Azije, ovaj zeljasti žbun raste danas širom sveta. Kopriva dobro raste na tlu koje je bogato azotom, cveta između juna i septembra i obično dostiže visinu od 60 do 120 cm.

Proizvodi od koprive obično se prave od lišća i stabljika, a ponekad i iz korena.

Kako deluje

Opšte upotrebe

Kopriva se koristi stotinama godina za lečenje bolnih mišića i zglobova, ekcema, artritisa, gihta i anemije.

Danas se dosta upotrebljava za lečenje urinarnih problema tokom ranih faza povećane prostate (zvane benigna hiperplazija prostate ili BHP).

Takođe se koristi za infekcije urnarnog trakta, polensku groznicu (alergijski rinitis) u vidu obloge ili kreme za lečenje bolova u zglobovima, kod uganuća i istegnuća, tendonitisa i uboda insekata.

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Koren koprive široko se koristi u Evropi za lečenje benigne hiperplazije (uvećanja) prostate.

Studije na ljudima ukazuju da kopriva u kombinaciji sa drugim biljem (posebno sa testerastom palmom/saw palmetto), može biti efikasna u ublažavanju simptoma kao što su smanjeni protok mokraće, nepotpuno pražnjenje mokraćne bešike, kapanje nakon mokrenja i stalni nagon za mokrenjem. Ovi simptomi su uzrokovani pritiskom povećane prostate na mokraćni kanal (kanal koja prazni mokraću iz bešike). [1]

Druge studije ukazuju da je kopriva podjednako uporediva sa lekovima koji se propisiju za BHP u usporavanju rasta određenih ćelija prostate. Međutim, za razliku od lekova, biljka ne smanjuje veličinu prostate. [2]

Za lečenje BHP-a važno je sarađivati sa lekarom i osigurati se u ispravnost dijagnoze da bi se isključio rak prostate.

Osteoartritis

Listovi i stabljike koprive istorijski su korišćeni za lečenje artritisa i ublažavanje upaljenih mišića.

Dve studije ukazuju da je kod dosta testiranih osoba pronađeno olakšanje od bolova u zglobovima tako što lokalno apliciraju koprivu na bolno područje. [3] [4]

Druga istraživanja pokazuju da uzimanje oralnog ekstrakta koprive, zajedno sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAIL), pomaže smanjenju doze NSAIL-a.

Polenska groznica

Jedno preliminarno istraživanje pokazalo je da kapsule od koprive pomažu u smanjenju kijanja i svraba kod osoba sa polenskom groznicom. [5]

U drugoj studiji, 57% pacijenata ocenilo je koprivu efikasnom u ublažavanju alergija, a 48% je reklo da je kopriva bila efikasnija od lekova koje su ranije koristili za alergije. [6]

Smatra se da kopriva ima sposobnost da smanji količinu histamina koje telo proizvodi kao odgovor na alergen.

Dosta lekara herbalista preporučuje uzimanje preparata od koprive, koja se sušena zamrzava, pre nego što počne sezona polenske groznice.

Druge namene

Preliminarna ispitivanja na životinjama pokazuju da kopriva može sniziti šećer u krvi i krvni pritisak. [7]

Dostupne forme

Kopriva je dostupna kao sušeni list, smrznuti osušeni list, ekstrakt, kapsule, tablete i kao tinktura korena (rastvor biljke u alkoholu), sok ili čaj. Takođe se dobija u obliku masti ili kreme koja se može naneti na kožu.

Kako je uzimati

Deca

Iako je kopriva dostupna u mnogim kombinacijama formula za lečenje prehlade, astme i alergija kod dece, sigurna i efikasna doza za decu još uvek nije utvrđena.

Pre davanja koprive detetu, potrebno je konsultovati lekara kako bi mogao da odredi odgovarajuću dozu.

Odrasli

Kopriva se upotrebljava u mnogim oblicima, uključujući čajeve, tinkture, tečne ekstrakte i kreme.

 • za zadržavanje tečnosti, alergije, ekcem, prekomerno krvarenje i giht: pije se jedna šolja čaja od koprive tri puta na dan; koristite 1 kafenu kašiku osušene biljke na 250 ml vrlo vruće vode. Još dve varijante je 250 mg ekstrakta tri puta na dan, ili jednu kafenu kašiku tinkture tri puta na dan. Može se takođe staviti obloga čaja od koprive na bolne zglobove.
 • za usporavanje uvećanja prostate kod benigne hiperplazije prostate (BHP): uzima se 250 mg ekstrakta korena koprive (ne lista) dva puta na dan, u kombinaciji sa 160 mg ekstrakta testeraste palme (saw palmetto)

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Kopriva se obično se smatra sigurnom kada se koristi prema uputstvu. Povremene neželjene pojave uključuju blago uznemirenje stomaka, zadržavanje tečnosti, znojenje, dijareju (retku stolicu) i koprivnjaču ili osip (uglavnom od lokalne upotrebe).

Važno je biti oprezan pri rukovanju s biljkom koprive, jer dodirivanje može izazvati alergijski osip.

Kopriva se ne sme nikada nanositi na otvorenu ranu.

Pošto može izmeniti menstrualni ciklus i može doprineti pobačaju, trudnice ne bi trebale da koriste koprivu.

Kopriva se nikada ne sme koristiti u cilju lečenja benigne hiperplazije prostate (BHP) na sopstvenu ruku. Uvek se treba konsultovati sa lekarom kako bi se dobila prava dijagnoza i isključio rizik raka prostate.

Postoje dokazi da kopriva može povećati šećer u krvi i ometati dijabetes. Takođe postoje dokazi da može sniziti šećer u krvi. Pacijenti sa dijabetesom trebaju pažljivo nadgledati nivo šećera u krvi, kada koriste koprivu.

Kopriva može imati diuretski efekat. Osobe sa problemima sa bubrezima ili bešikom, treba da konsultuju svog lekara.

Moguće interakcije

Lekovi protiv trombocita i antikoagulansi (razređivači krvi)

Kopriva može uticati na sposobnost zgrušavanja krvi i može ometati lekove za razređivanje krvi.

Lekovi za povišen krvni pritisak

Kopriva može sniziti krvni pritisak, tako da može pojačati dejstvo ovih lekova:

 • ACE inhibitori
 • beta-blokatori
 • blokatori kalcijumovih kanala

Diuretici (vodene tablete)

Budući da kopriva može delovati kao diuretik, samim tim može povećati efekte ovih lekova, povećavajući rizik od dehidracije.

Lekovi protiv dijabetesa

Kopriva može smanjiti šećer u krvi, tako da može pojačati dejstvo ovih lekova, povećavajući rizik od hipoglikemije (nizak šećer u krvi).

Litijum

Kopriva može imati diuretski efekat i može smanjiti sposobnost tela da ukloni ovaj lek.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL)

U naučnoj studiji pacijenata sa akutnim artritisom, kuvano lišće koprive pojačavalo je protivupalni efekat diklofenaka, NSAIL leka. Iako ovaj efekat može smanjiti bol, treba se posavetovati sa lekarom pre uzimanja ili upotrebe koprive ako već uzimate NSAIL.

Izvori članka

 1. Mohammad Reza Safarinejad; Urtica dioicafor Treatment of Benign Prostatic Hyperplasia; (2009)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/j157v05n04_01
 2. Alireza Ghorbanibirgani, Ali Khalili, Laleh Zamani; The Efficacy of Stinging Nettle (Urtica Dioica) in Patients with Benign Prostatic Hyperplasia: A Randomized Double-Blind Study in 100 Patients; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3589769/
 3. C Randall, K Meethan, H Randall, F Dobbs; Nettle sting of Urtica dioica for joint pain–an exploratory study of this complementary therapy; (1999)
  https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/014107680009300607
 4. Valiollah Hajhashemi1, Vahid Klooshani; Antinociceptive and anti-inflammatory effects of Urtica dioica leaf extract in animal models; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075706/
 5. Angelica Tiotiu, Andrea Brazdova, Cyril Longé…; Urtica dioica pollen allergy: Clinical, biological, and allergomics analysis; (2016)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27788883/
 6. Mehdi Bakhshaee, Amir Hooshang Mohammad, Majid Esmaeili,…; Efficacy of Supportive Therapy of Allergic Rhinitis by Stinging Nettle (Urtica dioica) root extract; (2017)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963652/
 7. Akram Ahangarpour, Maryam Mohammadian, Mahin Dianat…; Antidiabetic Effect of Hydroalcholic Urtica dioica Leaf Extract in Male Rats with Fructose-Induced Insulin Resistance; (2012)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3470082/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.