Lactobacillus Acidophilus Probiotik

Šta je

Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) je najčešće korišćen probiotik ili “dobra” bakterija. Mnoge zdrave bakterije žive u crevima i vagini sa ulogom da štite od “loših” bakterija koje izazivaju bolest i postoji nekoliko načina kako to rade.

Na primer, kada Lactobacillus acidophilus razgrađuje hranu u crevima, formira se nekoliko supstanci (poput mlečne kiseline i hidrogen peroksida) koji stvaraju neprijateljsko okruženje za “loše” bakterije.

Lekari često preporučuju probiotike kao dodatak ishrani kada se uzimaju antibiotici jer oni ubijaju kako “dobre” tako i “loše” bakterije, s obzirom da ih ne razlikuju. Samim tim, bakterijska ravnoteža u crevima može da se poremeti pa uzimanje probiotika pomaže vraćanju dobrog balansa.

Ostali probiotici uključuju nekoliko vrsta Lactobacillus kao što su L. bulgaricus, L. casei, L. reuteri, Lactobacillus GG, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophiles i Saccharaomices boulardii (vrsta kvasca).

Pored probiotika, određeni lekari preporučuju uzimanje prebiotika. Prebiotici su rastvorljiva biljna vlakna koja se nalaze u nekim namirnicama ili suplementima koji pomažu delovanje probiotika u crevima i razvoj dobrih bakterija. Primeri uključuju fruktooligosaharide (FOS), ugljene hidrate koji se nalaze u nekom voću i povrću.

Kako deluje

Vaginalne infekcije

Nekoliko studija ukazuje da upotreba vaginalnih čepića Lactobacillus acidophilus može pomoći u lečenju bakterijske vaginoze. [1]

Mali broj kliničkih studija pokazuje da jedenje jogurta sa kulturama L. acidophilus takođe može pomoći.

L. acidophilus se takođe koristi za lečenje ili sprečavanje vaginalnih gljivičnih infekcija.

Prevencija dijareje (retke stolice)

Dokazi o upotrebi Lactobacillus-a za sprečavanje dijareje su za i protiv. [2]

Određena istraživanja ukazuju da probiotik Lactobacillus acidophilus može biti efikasan ako se koristi za sprečavanje putničke dijareje (uzrokovane jedenjem kontaminirane hrane). [3]

Druga istraživanja pokazuju da je Lactobacillus rhamnosus bio efikasan. Mešavina probiotika (Saccharomices boulardii i mešavina Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum) pomogla je u lečenju putničke dijareje u preliminarnim studijama. [4]

Probiotici, posebno Lactobacillus rhamnosus (GG), mogu pomoći u sprečavanju ili lečenju zarazne dijareje kod dece i odraslih. Čini se da studije pokazuju da su probiotici najefikasniji u lečenju rotavirusa kod dece i infekcija kampilobakterima kod odraslih. [5]

Dijareja kod dece može biti ozbiljno stanje. Trebali bi se obratiti lekaru ako traje više od jednog dana ili ako dete izgleda dehidrirano.

Druga istraživanja pokazuju da redovno uzimanje probiotika može pomoći u sprečavanju gastrointestinalnih infekcija kod odraslih. [6]

Istraživanja takođe potvrđuju da uzimanje Lactobacillus acidophilus-a zajedno sa drugim sojevima probiotika može poboljšati imunološku funkciju i poboljšati celokupno zdravlje.

Jedno istraživanje je otkrilo da probiotik sa 2 soja, uključujući Lactobacillus acidophilus, dva puta dnevno tokom 3 meseca smanjuje simptome obične prehlade. [7]

Nekoliko studija ukazuje da probiotici, posebno Lactobacillus rhamnosus i S. boulardii, mogu pomoći u sprečavanju dijareja povezanih sa antibioticima koje mogu biti ozbiljno stanje, pa o tome treba da obavestiti lekara.

Druge namene

Iako su dokazi u većini slučajeva preliminarni, Lactobacillus i drugi probiotici su predloženi kao pomoć za mnoga stanja:

 • Obnova bakterija crvne flore poremećene koriščenjem antibiotika [8]
 • Kao pomoć probavi i suzbijanju bakterija koje izazivaju bolest
 • Lečenju hronične opstipacije (zatvor stolice) [9]
 • Lečenju simptoma sindroma iritabilnog kolona (IBS) i upalne bolesti creva (poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa) [10]
 • Poboljšanju tolerancije na laktozu
 • Jačanju imunog sistema. Studije ukazuju da konzumiranje jogurta ili mleka koje sadrže specifične sojeve laktobacila ili uzimanje dodataka Lactobacillus-u ili Bifidobacterium-u može poboljšati prirodni imuni odgovor tela. Jedno istraživanje je otkrilo da je suplementacija tokom 6 meseci bio siguran i efikasan način da se smanji groznica, kašalj i trajanje lečenja antibioticima [11]
 • Snižavanju rizika od alergija na polen [12]
 • Smanjenju rizika od dečjih ekcema [13]
 • Kao pomoć u lečenju visokog holesterola [14]

Izvori hrane

Primarni prirodni izvori Lactobacillus acidophilus probiotika uključuju mleko obogaćeno acidofilima, jogurt koji sadrži žive kulture L. acidophilus, miso i tempeh.

Prebiotici se nalaze u majčinom mleku, luku, paradajzu, banani, medu, ječmu, belom luku i pšenici.

Dostupne forme

Pripreme Lactobacillus acidophilus probiotika sastoje se od osušenih ili tečnih kultura živih bakterija. Ove kulture se obično uzgajaju u mleku, ali se ponekad mogu uzgajati i u kulturama bez mleka. Lactobacillus acidophilus je dostupan u sledećim oblicima:

 • Zamrznute granule
 • Zamrznuti sušeni prah
 • Zamrznute kapsule
 • Tečni preparati
 • Jogurt pojačan probioticima
 • Vaginalni čepići
 • Tablete

Lactobacillus acidophilus bi trebalo držati u frižideru za najbolji kvalitet. Neki preparati su u obliku koji se ne razgrađuje na normalnim temperaturama i mogu biti pogodni za putnike koji ne mogu hladiti svoje suplemente. Preporuka je proučiti etikete na ambalaži u vezi uputstva za skladištenje.

Prebiotici se prirodno javljaju u hrani, međutim suplementi daju koncentrisaniji izvor. Prebiotici su oligosaharidi, lanci jedinica šećera koji su povezani i uključuju inulin i fruktooligosaharide (FOS). FOS je najčešće korišćen.

Kako ga uzimati

Deca

Novorođenčad i odojčad (0 do 1 godine): Pre davanja dodataka ishrani odojčetu ili detetu, uvek se treba obratiti pedijatru. Dostupni su aktuelni oblici koji se mogu koristiti za pelenski osip. Ako novorođenče uzima antibiotike, trebalo bi konsultovati lekara da li bi i probiotski suplement bio primeren.

Odrasli

Preporučene doze Lactobacillus acidophilus probiotika variraju u zavisnosti od zdravstvenog stanja koje se leči. Slede smernice za najčešće korišćenje.

 • za prevenciju ili lečenje dijareje: Uzima se 1 do 2 milijarde jedinki koje formiraju koloniju (CFU) dnevno. Neki lekari mogu preporučiti od 10 do 15 milijardi CFU-a dnevno.
 • za vaginalne infekcije: Neki proizvođači suplemenata nude probiotičke supozitorije za vaginalnu upotrebu. Pored ovih postoji i oni za oralnu upotrebu. Mnogi lekari se oslanjaju na oralnu upotrebu probiotika za lečenje i sprečavanje vaginalnih infekcija bez upotrebe bilo kakve vaginalne primene probiotika. Prebiotike nikada ne treba stavljati vaginalno.
 • za održavanje zdravlja creva: Za zdrave odrasle osobe uzima se 1 do 15 milijardi CFU-a dnevno. Za prevenciju dijareje povezane sa antibioticima, neki lekari preporučuju uzimanje L. acidophilusa 2 do 3 sata nakon uzimanja antibiotika.

Ako se pojavi dijareja ili natečenost, trebalo bi smanjiti dozu ili prestati sa uzimanjem proizvoda i posavetovati se sa lekarom.

Mere predostrožnosti

Zbog mogućnosti neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Lactobacillus acidophilus se uglavnom smatra sigurnim za većinu ljudi. Gasovi, uznemireni stomak i dijareja (retka stolica) potencijalni su neželjeni efekti kod nekih osoba (koje nisu na antibiotskoj terapiji) koji dnevno uzimaju više od 1 do 2 milijarde CFU L. acidophilus.

Bilo je jednog izveštaja o anafilaksiji (ozbiljna alergijska reakcija praćena nedostatkom daha i gubitkom svesti) kod osobe koja uzima inulin, vrstu prebiotika.

Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom trebalo bi da konsultuju lekare pre uzimanja probiotika.

Osobe sa veštačkim srčanim zaliscima ne smeju uzimati L. acidophilus zbog retke šanse za bakterijsku infekciju.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju Lactobacillus bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Sulfasalazin: Laboratorijsko istraživanje ukazuje da Lactobacillus acidophilus ubrzava metabolizam sulfasalazina, leka koji se koristi za lečenje ulceroznog kolitisa. [15]

Antibiotici: Antibiotici mogu ubiti bakterije acidofilus. Samim tim antibiotike bi trebalo uzimati najmanje 2 sata pre ili posle uzimanja ovog leka. [16]

Izvori članka

 1. Lucia Bertuccini, Rosario Russo, Francesca Iosi, Fabiana Superti; Effects of Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus acidophilus on bacterial vaginal pathogens; (2017)
  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0394632017697987
 2. José María Remes-Troche, Enrique Coss-Adame, Miguel Ángel Valdovinos-Díaz…; Lactobacillus acidophilus LB: a useful pharmabiotic for the treatment of digestive disorders; (2020)
  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1756284820971201
 3. Jong-Myon Bae; Prophylactic efficacy of probiotics on travelers’ diarrhea: an adaptive meta-analysis of randomized controlled trials; (2018)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232657/
 4. Ya-Ting Li, Hong Xu, Jian-Zhong Ye, Wen-Rui Wu…; Efficacy of Lactobacillus rhamnosus GG in treatment of acute pediatric diarrhea: A systematic review with meta-analysis; (2019)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6737314/
 5. Shaoping Wu, Lijuan Yuan, Yonggua Zhang…; Probiotic Lactobacillus rhamnosus GG mono-association suppresses human rotavirus-induced autophagy in the gnotobiotic piglet intestine; (2013)
  https://gutpathogens.biomedcentral.com/articles/10.1186/1757-4749-5-22
 6. Elizabeth C. Verna, Susan Lucak; Use of probiotics in gastrointestinal disorders: what to recommend?; (2010)
  https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1756283×10373814
 7. Hong Zhang,a Chiajung Yeh,b Zonglian Jin,c Liwei Ding…; Prospective study of probiotic supplementation results in immune stimulation and improvement of upper respiratory infection rate; (2018)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405805X18300036
 8. Cynthia L. Rohde, Vickie Bartolini, Nicole Jones; EThe Use of Probiotics in the Prevention and Treatment of Antibiotic-Associated Diarrhea With Special Interest in Clostridium difficile–Associated Diarrhea; (2009)
  https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884533608329297
 9. Rial D. Rolfe; The Role of Probiotic Cultures in the Control of Gastrointestinal Health; (2000)
  https://academic.oup.com/jn/article/130/2/396S/4686430?login=true
 10. Y. Derwa, D. J. Gracie, P. J. Hamlin, A. C. Ford; Systematic review with meta-analysis: the efficacy of probiotics in inflammatory bowel disease; (2017)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.14203
 11. Ataie-Jafari A., Larijani B., Alavi Majd H., Tahbaz F.; Cholesterol-Lowering Effect of Probiotic Yogurt in Comparison with Ordinary Yogurt in Mildly to Moderately Hypercholesterolemic Subjects; (2009)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/203284
 12. Tamura M., Shikina T., Morihana T., Hayama M…; Effects of Probiotics on Allergic Rhinitis Induced by Japanese Cedar Pollen; (2013)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/98318
 13. Robert John Boyle, Fiona J Bath‐Hextall, Jo Leonardi‐Bee, Dedee F Murrell, Mimi LK Tang; Probiotics for treating eczema; (2008)
  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006135.pub2/abstract
 14. Lang Wang MN, Mao-Juan Guo PhD, Qing Gao MM…; The effects of probiotics on total cholesterol; (2018)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805418/
 15. Hee Ji Lee, Rosmary D Waller, Simon Stebbings…; The effects of an orally administered probiotic on sulfasalazine metabolism in individuals with rheumatoid arthritis; (2010)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1756-185X.2009.01449.x
 16. Svetoslav Dimitrov Todorov, Danielle Nader Furtado, Susana Marta Isay Saad…; Bacteriocin production and resistance to drugs are advantageous features for Lactobacillus acidophilus La-14, a potential probiotic strain; (2011)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22143809/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 20 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.