Lizin (L-Lysin)

Šta je

Lizin (eng. Lysin) ili L-lizin je esencijalna aminokiselina, što znači da je neophodna za ljudsko zdravlje, ali je telo ne može stvoriti, odnosno mora se dobiti iz hrane ili suplemenata.

Aminokiseline poput lizina su gradivni blokovi proteina. Lizin je važan za pravilan rast i igra ključnu ulogu u proizvodnji karnitina, hranjivog sastojka koji je odgovoran za pretvaranje masnih kiselina u energiju i pomaže snižavanju holesterola. Čini se da lizin pomaže telu da apsorbuje kalcijum i igra važnu ulogu u stvaranju kolagena, supstance važne za kosti i vezivna tkiva, uključujući kožu, tetive i hrskavicu.

Većina ljudi dobija dovoljno lizina kroz ishranu. Kod nedostatka lizina može doći do:

 • umora
 • mučnine
 • vrtoglavice
 • gubitka apetita
 • agitacije
 • krvavih očiju
 • sporog rasta
 • anemije
 • reproduktivnog poremećaja

Za vegane su mahunarke (pasulj, grašak i sočivo) najbolji izvor lizina.

Kako deluje

Herpes simplex virus (HSV)

Neke studije ukazuju da redovno uzimanje lizina može pomoći u sprečavanju izbijanja groznice na usnama i genitalnog herpesa. Lizin ima antivirusne efekte blokirajući aktivnost arginina, koji pospešuje umnožavanje herpes simpleks virusa.

Jednim pregledom je utvrđeno da je oralni lizin efiksan u sprečavanju epidemije herpes simpleks virusa ali ne i u smanjenju težine i trajanju izbijanja.

Jedno istraživanje je otkrilo da uzimanje lizina na početku izbijanja herpesa ne smanjuje simptome. Većina stručnjaka veruje da lizin ne poboljšava zaceljivanje čireva. Ali suplementacija može redukovati ponovnu vraćanje ili poboljšanje simptoma.

Osteoporoza

Lizin pomaže telu da apsorbuje kalcijum i smanjuje količinu kalcijuma koja se gubi u urinu. S obzirom da je kalcijum ključan za zdravlje kostiju, neki istraživači smatraju da lizin može da pomogne u sprečavanju gubitka koštane mase koji je povezan sa osteoporozom.

Laboratorijske studije pokazuju da lizin u kombinaciji sa L-argininom (drugom aminokiselinom) čini ćelije za izgradnju kostiju aktivnijim i pojačava proizvodnju kolagena. Treba napomenuti da dosada nijedna studija nije ispitivala da li lizin pomaže u sprečavanju osteoporoze kod ljudi.

Atletske performanse

Sportisti ponekad koriste lizin kao proteinski suplement. Studije ukazuju da lizin pomaže mišićnom tkivu da se oporavi nakon stresa.

Izvori hrane

Dobri izvori lizina uključuju hranu koja je bogata proteinima, kao što su:

 • meso, posebno crveno meso, svinjetina i živina
 • sir, naročito parmezan
 • određena riba, poput bakalara i sardine
 • jaja
 • soja, posebno tofu, izolovani sojin protein i odmašćeno sojino brašno
 • spirulina
 • seme piskavice

Pivski kvasac, pasulj i druge mahunarke, kao i mlečni proizvodi takođe sadrže lizin.

Dostupne forme

Lizin je dostupan u tabletama, kapsulama, kremama i tečnostima, a obično se prodaje u obliku L-lizina.

Kako ga uzimati

Deca

Pedijatar bi trebalo da odredi odgovarajuću dozu. Doziranje se obično podešava na osnovu telesne težine.

Odrasli

Odgovarajuća doza lizina zavisi od nekoliko faktora kao što su starosna dob, zdravstevno stanje i nekoliko drugih uslova.
U naučnim istraživanjima su proučavane sledeće doze:

Oralno. Za herpes na usnama (herpes simpleks labialis): 1000 mg dnevno tokom 12 meseci i 1000 mg tri puta dnevno tokom 6 meseci.

Primenjeno na koži. Za lečenje herpesa na usnama (herpes simpleks labialis): koristi se specifična kombinacija lizina i cinkovog oksida i 14 drugih sastojaka (Super Lisine Plus +) koja se primenjuje svaka 2 sata tokom 11 dana.

Preporuka je slediti odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i pre upotrebe se konsultovati sa farmaceutom ili lekarom.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijlnih neželjenih efekta i interakcije sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Lizin može povećati apsorpciju kalcijuma. Samim tim trebai biti oprezan kada se uzimaju velike količine kalcijuma dok se dopunjava sa lizinom.

Dok se lizin unešen putem ishrane smatra sigurnim, prekomerne doze u obliku suplementa mogu izazvati kamen u žuči. Bilo je i izveštaja o bubrežnoj disfunkciji, uključujući Fanconijev sindrom i bubrežno zatajenje.

Osobe koje imaju bolest bubrega, bolest jetre, trudnice i dojilje bi trebalo da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja dodataka lizina.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju lizin bez prethodnog razgovora sa lekarom.
Arginin: Arginin i lizin dele zajedničke puteve u telu. Visoki nivo arginina može sniziti nivo lizina u organizmu.

Aminoglikozidni antibiotici (gentamicin, neomicin, streptomicin, itd.): Upotreba lizina može povećati rizik od nefrotoksičnosti.

Česta pitanja o lizinu

P: Kako lizin pomaže mom telu?

O: Lizin je esencijalna aminokiselina koja pruža širok spektar zdravstvenih koristi, uključujući bolju apsorpciju kalcijuma, povećanu proizvodnju kolagena, poboljšane atletske performanse, smanjuje stres i jače kosti. Ovaj hranjivi sastojak takođe može pomoći da smanjite rizik od pojave prehlada, komplikacija povezanih sa dijabetesom i srčanih bolesti.

P: Da li lizin pomaže kod groznice na usni?

O: Brojna istraživanja su potvrdila da je lizin koristan kada je u pitanju smanjenje i učestalosti groznice na usni.

P: Mogu li se predozirati lizinom?

O: Trenutno je malo informacija o predoziranju lizinom. Objavljene studije koje su obrađivale lizin kod učesnika, utvrdile su da nema štetne efekte osim uznemirenog stomaka. Uvek konsultujte lekara da utvrdi pravu dozu u skladu sa vašim potrebama.

Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.