NAC (Cistein)

Šta je

Cistein je aminokiselina, gradivni blok proteina koji se koristi u telu. Kada se uzima kao suplement, obično je u obliku N-acetil-L-cisteina (NAC). Telo NAC pretvara u cistein, a potom u glutation, snažni antioksidans.

Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala, koji su štetna jedinjenja u telu koja oštećuju ćelijske membrane i DNK. Istraživači smatraju da slobodni radikali igraju ulogu u starenju kao i u razvoju niza zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i rak.

NAC može pomoći u sprečavanju nuspojava prouzrokovanih reakcijama na lekove i toksičnim hemikalijama i pomaže u razgradnji sluzi u organizmu. Izgleda da ima koristi u lečenju nekih respiratornih stanja, kao što su bronhitis i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP/ eng. KOPB).

Kako deluje

N-acetil cistein (NAC) može se koristiti za sprečavanje ili lečenje sledećih stanja:

Trovanje paracetamolom

Lekari često daju intravenski (IV) NAC osobama koje su se predozirali paracetamolom (acetaminofenom/tylenolom), kako bi se sprečilo ili smanjilo oštećenje jetre i bubrega. [1]

Trovanje paracetamolom može se dogoditi i u manjim dozama ukoliko se kombinuje sa alkoholom ili redovnim uzimanjem lekova koji mogu oštetiti jetru. Trovanje ovim lekom zahteva hitnu medicinsku pomoć i može se dogoditi i zbog slučajnog predoziranja.

Angina pektoris

U kliničkoj studiji osoba sa neprestanim bolovima u grudima, uzimanje NAC-a zajedno sa nitroglicerinom (lekom koji otvara krvne sudove i poboljšava protok krvi) bilo je mnogo efikasnije nego uzimanja bilo kog individualno što je rezultovalo u smanjenju bola u grudima, smanjenju riziku od srčanog udara ili riziku od smrti. Međutim, studija navodi da kombinacija takođe može izazvati jaku glavobolju. [2]

Bol u grudima ne treba lečiti na sopstvenu ruku, uvek se treba obratiti lekaru.

Hronični bronhitis i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP)

Pregledom kliničkih studija utvrđeno je da NAC može pomoći u ublažavanju simptoma hroničnog bronhitisa što dovodi do manjeg broja naglih pogoršanja. [3]

U drugom istraživanju na osobama sa umerenim do teškim HOBP, uzimanje NAC-a smanjilo je porast naglih napada pogoršanja za oko 40% kada se koristi sa drugim terapijama. [4]

Grip

U jednom šestomesečnom istraživanju osobe koje su uzimale 600 mg NAC dva puta dnevno imali su manje simptoma gripa od grupe koja je koristila placebo. [5]

Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS)

Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) dešava se nakon povrede pluća i opasno je po život.

Neke studije ukazuju da intravenski NAC može povećati nivo glutationa i pomoći u sprečavanju i / ili lečenju oštećenja pluća uzrokovanog ARDS-om.

U jednoj studiji, davanje NAC-a ili proktesteina, sintetičke aminokiseline osobama sa ARDS-om, pomoglo je da se smanji ozbiljnost njihovog stanja. Ali to nije smanjilo broj ukupnih smrtnih slučajeva u poređenju sa placebom. [6]

ARDS zahteva hitnu medicinsku pomoć. Ne treba pokušavati sa lečenjem kod kuće na sopstvenu ruku.

HIV / AIDS

Istraživači su posmatrali da li cistein može pomoći da se poveća nivo glutationa kod osoba sa HIV-om ili AIDS-om.

U jednoj dobro osmišljenoj studiji, osobe sa HIV-om koje su uzimale svakodnevne suplemente, uključujući aminokiselinu glutamin (40 g dnevno), vitamin C (800 mg), vitamin E (500 IU), beta-karoten (27000 IU), selen ( 280 mcg) i N-acetilcistein (2400 mg) dobili su više na težini posle 12 nedelja naspram gurpe koja je koristila placebo. [7]

U manjoj kliničkoj studiji u kojoj su HIV pozitivni pacijenti uzimali NAC, suplement je povećao nivo glutationa u poređenju sa placebom. [8]

Druge namene

Mada nema mnogo naučnih dokaza NAC je takođe predložen za sledeća stanja:

 • smanjenje simptoma povezanih sa Sjogrenovim sindromom, autoimunim poremećajem koji izaziva suva usta i suve oči [9]
 • smanjenje simptoma astme, cistične fibroze i emfizema [10]
 • sprečavanje raka debelog creva [11]
 • kao pomoć u povećanju plodnosti ako se uzima zajedno sa lekovima za plodnost kod osoba sa policističnim jajnicima [12]
 • kao pomoć u lečenju šizofrenije [13]
 • smanjenje rizika od raka pluća kod pušača [14]
 • kao pomoć u kontroli nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2 [15]

Izvori hrane

Organizam stvara cistein iz metionina, esencijalne aminokiseline. Cistein se takođe nalazi u većini namirnica koje sadrže visok nivo proteina, uključujući:

 • rikota i švapski sir
 • jogurt
 • svinjetina
 • piletina
 • ćuretina
 • pačetina
 • pšenične klice
 • musli
 • ovsene pahuljice

NAC se ne nalazi u hrani.

Dostupne forme

NAC dodaci ishrane mogu se pronaći u obliku:

 • NAC aerosolnog spreja (na recept)
 • Tečnog rastvora NAC (na recept)
 • L-cisteina u prahu
 • Cistein / NAC tableta ili kapsula

Kako ga uzimati

Deca

NAC se ne sme davati detetu, osim pod nadzorom lekara.

Odrasli

Oralni suplementi N-acetilcisteina dostupni su bez recepta u obliku tableta, kapsula, softgela, šumećih i praškastih oblika. Većina se prodaje u formulacijama od 600 miligrama (mg), mada neke dosežu i do 1000 mg.

Ne postoje univerzalne smernice o odgovarajućoj upotrebi N-acetilcisteina. Doze do 1200 mg dnevno (obično se uzimaju u podeljenim dozama) bezbedno se koriste kod odraslih. Kao pravilo, nikada ne treba uzimati više od preporučene doze navedene na etiketi proizvoda.

Jednostruke aminokiselinske dodatke, poput N-acetilcisteina, najbolje je uzimati na prazan stomak. Na apsorpciju aminokiselina mogu uticati namirnice sa kojima se uzimaju i druge aminokiseline.

Mere predostrožnosti

Zbog mogućnosti neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Toksični oblici cisteina koje treba izbegavati uključuju:

 • D-cistein
 • D-cistin
 • 5-metil cistein

NAC može podići nivo homocisteina, aminokiseline koja je povezana sa srčanom bolešću.

Obavezno treba obavestiti lekara da proveri nivo homocisteina ako se planira korišćenje NAC-a.

Veoma visoke doze (više od 7 grama) cisteina mogu biti toksične za ljudske ćelije i mogu čak dovesti do smrti.

Uzimanja NAC-a oralno (kroz usta) može izazvati mučninu, povraćanje i dijareju (retku stolicu).

Intravenska primena NAC-a za lečenje trovanja paracetamolom može izazvati ozbiljne alergijske reakcije, uključujući:

 • angioedem (pojava akutnog edema kože i sluznice)
 • oticanje mekog tkiva ispod kože, uključujući lice, usne i oko očiju
 • anafilaksija, po život opasna alergijska reakcija

Osobe sa cistinurijom, bubrežnim stanjem kod kojih se u urinu gubi previše cisteina, ne bi smeli da uzimaju suplemente na bazi cisteina.

Pri udisanju u pluća, NAC može izazvati stezanje u grudima, ukočenost usta, curenje iz nosa i pospanost. To može pogoršati simptome astme. Osobe sa astmom koje uzimaju NAC moraju biti pod pažljivim lekarskim nadzorom.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju suplemente na bazi cisteina bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Lekovi koji suzbijaju imuni sistem

Lečenje NAC-om može pojačati dejstvo nekih lekova koji suzbijaju imunološki sistem. NAC se ne sme uzimati istovremeno sa ovim lekovima bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Nitroglicerin i izosorbid

NAC može pojačati dejstvo nitroglicerina i izosorbida (Isordil), dva leka koji se obično koriste za lečenje bolova u grudima. Ali ova kombinacija takođe može povećati rizik od nuspojava, kao što su jake glavobolje, i može dovesti do nenormalno niskog krvnog pritiska. NAC se ne sme uzimati istovremeno sa ovim lekovima osim ako to lekar ne propiše. [16]

Oksikonazol

Upotreba NAC-a na koži pojačava efekat oksikonazola (Okistat), antigljivičnog leka koji se koristi za atletsko stopalo.

Aktivni ugalj

Može učiniti NAC manje efikasnim.

Izvori članka

 1. D. Adam Algren, M.D.; Review of N-acetylcysteine for the treatment of Acetaminophen (paracetamol) toxicity in pediatrics; (2008)
  https://www.who.int/selection_medicines/committees/subcommittee/2/acetylcysteine_rev.pdf
 2. J D Horowitz, C A Henry, M L Syrjanen, W J Louis…; Combined use of nitroglycerin and N-acetylcysteine in the management of unstable angina pectoris; (1988)
  https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/01.cir.77.4.787
 3. Mario Cazzola, Luigino Calzetta, Clive Page…; Influence of N-acetylcysteine on chronic bronchitis or COPD exacerbations: a meta-analysis; (2015)
  https://err.ersjournals.com/content/24/137/451
 4. Claudio M. Sanguinetti; N-acetylcysteine in COPD: why, how, and when?; (2015)
  https://mrmjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40248-016-0039-2
 5. S De Flora, C Grassi, L Carati; Attenuation of influenza-like symptomatology and improvement of cell-mediated immunity with long-term N-acetylcysteine treatment; (1997)
  https://erj.ersjournals.com/content/10/7/1535.short
 6. G R Bernard, A P Wheeler, M M Arons, P E Morris…; A Trial of Antioxidants N-acetylcysteine and Procysteine in ARDS; (1997)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012369215471557
 7. Ruben Hummelen, Jaimie Hemsworth, Gregor Reid; Micronutrients, N-Acetyl Cysteine, Probiotics and Prebiotics, a Review of Effectiveness in Reducing HIV Progression; (2010)
  https://www.mdpi.com/2072-6643/2/6/626
 8. M Roederer, S W Ela, F J Staal, L A Herzenberg, L A Herzenberg; N-Acetylcysteine: A New Approach to Anti-HIV Therapy; (2009)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/aid.1992.8.209
 9. Walters MT, Rubin CE, Keightley SJ, Ward CD, Cawley MI; N-Acetylcysteine: A double-blind, cross-over, study of oral N-acetylcysteine in Sjögren’s syndrome; (1986)
  https://europepmc.org/article/med/3296153
 10. PNR Dekhuijzen, WJC van Beurden; The role for N-acetylcysteine in the management of COPD; (2006)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2706612/
 11. Karim Zuhra, Catarina S. Tomé, Letizia Masi…; N-Acetylcysteine Serves as Substrate of 3-Mercaptopyruvate Sulfurtransferase and Stimulates Sulfide Metabolism in Colon Cancer Cells; (2019)
  https://www.mdpi.com/2073-4409/8/8/828
 12. Divyesh Thakker, Amit Raval, Isha Patel, Rama Walia; N-Acetylcysteine for Polycystic Ovary Syndrome; (2015)
  https://www.hindawi.com/journals/ogi/2015/817849/
 13. Robert J. Willborn, Colleen P. Hall, Matthew A. Fuller; Recycling N-acetylcysteine: A review of evidence for adjunctive therapy in schizophrenia; (2019)
  https://meridian.allenpress.com/mhc/article/9/3/116/429188/Recycling-N-acetylcysteine-A-review-of-evidence
 14. Marielle Breau, Amal Houssaini, Larissa Lipskaia…; The antioxidant N-acetylcysteine protects from lung emphysema but induces lung adenocarcinoma in mice; (2019)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6795405/
 15. Alona Falach-Malik, Hava Rozenfeld, Moria Chetboun…; N-Acetyl-L-Cysteine inhibits the development of glucose intolerance and hepatic steatosis in diabetes-prone mice; (2016)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5040673/
 16. Svendsen JH, Klarlund K, Aldershvile J, Waldorff S; N-acetylcysteine modifies the acute effects of isosorbide-5-mononitrate in angina pectoris patients evaluated by exercise testing; (1989)
  https://europepmc.org/article/med/2468964
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 5 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.