Gotu Kola

Šta je

Gotu kola (Centella asiatica) se hiljadama godina koristi u Indiji, Kini i Indoneziji za lečenje mnogih stanja poput zarastanja rana, poboljšanja mentalne jasnoće i lečenje stanja kože kao što su guba i psorijaza. Takođe se koristi za lečenje respiratornih infekcija, poput prehlade.

Nazvana je “fontanom života”, jer legenda kaže da je drevni kineski travar živeo više od 200 godina kao rezultat uzimanja gotu kole.

Istorijski gledano, gotu kola se takođe koristi za lečenje sifilisa, hepatitisa, čira na želucu, mentalnog umora, epilepsije, dijareje (retke stolice), groznice i astme.

Danas se u SAD-u i Evropi gotu kola najčešće koristi za lečenje proširenih vena (varikoznih vena) i hronične venske insuficijencije. Upotrebljava se i u mastima za lečenje psorijaze i kao pomoć u zaceljivanje manjih rana.

Gotu kola nije isto što i kola (Cola nitida). Za razliku od kole, gotu kola nema kofeina i nije stimulans.

Opis biljke

Gotu kola je višegodišnja biljka rodom iz Indije, Japana, Kine, Indonezije, Južne Afrike, Šri Lanke i Južnog Pacifika.

Član je porodice peršuna, nema ukusa ni mirisa. Uspeva u vodi i oko nje. Ima male zelene listove u obliku lepeze sa belim ili svetlo ljubičasto-ružičastim cvetovima, i male ovalne plodove.

Listovi i stabljike biljke gotu kole koriste se kao lekovi.

Kako deluje

Jačanje kognitivnih funkcija

Mala studija iz 2016. godine upoređivala je efekte ekstrakta gotu kole i folne kiseline na jačanje kognitivne funkcije nakon moždanog udara. Tri grupe su uzimale – prva 1.000 miligrama (mg) gotu kole dnevno, druga 750 mg gotu kole dnevno, a treća 3 mg folne kiseline dnevno. [1]

Iako su gotu kola i folna kiselina podjednako korisne za poboljšanje celokupne kognicije, gotu kola je bila efikasnija u poboljšanju domena memorije.

Alchajmerova bolest

Gotu kola ima sposobnost da poboljša memoriju i funkciju nerva, što joj daje potencijal u lečenju Alchajmerove bolesti.

Jedna studija na miševima iz 2012. godine otkrila je da ekstrakt gotu kole ima pozitivan efekat na abnormalnosti u ponašanju kod miševa sa Alchajmerovom bolešću. [2]

Takođe je pokazano da je ekstrakt u laboratorijskim studijama i ispitivanjima na životinjama imao umeren efekat na zaštitu moždanih ćelija od toksičnosti. Ovo bi takođe moglo zaštititi ćelije od formiranja plaka povezanog sa Alchajmerovom bolešću.

Venska insuficijencija i proširene vene

Nekoliko malih studija ukazuju da gotu kola može pomoći kod venske insuficijencije u smanjenju oticanja i poboljšanju protoka krvi.

U studiji na 94 osobe sa venskom insuficijencijom, oni koji su uzimali gotu kolu primetili su da se njihovi simptomi poboljšavaju u poređenju s onima koji su uzimali placebo. [3]

U drugoj studiji na osbama sa varikoznim venama, ultrazvučni testovi su pokazali da oni koji su uzimali gotu kolu imaju manje curenja tečnosti. [4]

Jedna studija je takođe otkrilo da osobe koje su uzimale gotu kolu pre leta imaju manje otekle zglobove i noge od onih koji je nisu koristili. [5]

Zaceljivanje rana i kožne lezije

Gotu kola ima hemijska jedinjenja koje se nazivaju triterpenoidi. U studijama na životinjama i u laboratorijama, deluje da ova jedinjenja pomažu u zaceljivanju rana.

Studije ukazuju da triterpenoidi jačaju kožu, pojačavaju antioksidante u ranama i povećavaju dotok krvi u tom područiju. [6]

Na osnovu ovih nalaza, gotu kola se nanosi na kožu ili se koristi lokalno, za manje opekotine, psorijazu, sprečavanje ožiljaka nakon operacije i sprečavanje ili smanjenje strija.

Gotu kola se može pronaći u mnogim kremama za zarastanje rana.

Anksioznost i stres

Istraživanja pokazuju da hemijska jedinjenja triterpenoidi, koji se nalaze u gota koli smanjuju anksioznost i povećavaju mentalnu funkciju miševa.

Miševi kojima je davana gotu kola pet uzastopnih dana iskusili su poboljšanu lokomotornu aktivnost i manje oksidativnog stresa.

Pregled pouzdanih izvora biljnih lekova protiv anksioznosti iz 2010. takođe je zaključio da gotu kola ima akutni anti-anksiozni efekat. [7]

Nesanica

Gotu kola deluje kao sedativ kada se daje životinjama na testovima. Takođe s obzirom na njenu sposobnost lečenja anksioznosti, stresa i depresije, ponekad se predlaže za lečenje nesanice koju često prate ova stanja.

Smatra se da je ovaj biljni lek sigurna alternativa lekovima na recept koji se koriste za lečenje nesanice i drugih poremećaja spavanja.

S obzirom da nema puno rađenih istraživanja na ljudima uvek bi trebalo konsultovati lekara ukoliko se razmatra upotreba gotu kole.

Skleroderma (sistemska skleroza)

Jedno istraživanje od 13 žena sa sklerodermom otkrilo je da gotu kola smanjuje bol u zglobovima i otvrdnjavanje kože, te poboljšava pokrete prstiju. [8]

Dostupne forme

Gotu kola je dostupna u kao osušena biljka/čaj, u vidu tinkture, kapsule, tablete i masti/kreme. Proizvodi se moraju čuvati na hladnom i suvom mestu i treba ih iskoristiti pre isteka roka upotrebe na etiketi.

Kako je uzimati

Deca

Gotu kola se ne preporučuje deci mlađoj od 18 godina.

Odrasli

Standardna doza gotu kole (Centella asiatica) razlikuje se u zavisnosti od vrste i namene.

Većina studija koristi standardizovane ekstrakte sa sledećim doziranjem:

 • Osušena biljka: Može se napraviti čaj od osušenog lista, pije se 3 puta dnevno
 • Biljka u prahu: dostupna u kapsulama
 • Tinktura (1: 2 w / v, 30% alkohola): 30 do 60 kapi (ekvivalentno 1,5 do 3 ml, ima 5 ml u kašičici), 3 puta dnevno
 • Standardizovani ekstrakt: 50 do 250 mg, 2 do 3 puta dnevno. Doze korišćene u studijama pomenutim u odeljku “Kako deluje” uključuju 20 mg za sklerodermiju i do 180 mg u jednoj studiji za vensku insuficijenciju, mada se u većina studija koristilo 90 do 120 mg dnevno

Osobe starije od 65 godina trebalo bi da uzimaju manju dozu gotu kole.

Uvek bi trebalo konsultovati lekara u određivanju prave doze i ona se uz lekarski nadzor tokom vremena može polako povećavati.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Gotu kola je korišćena u nekim studijama koje su trajale i do godinu dana. Ova biljka ima potencijal da bude štetna za jetru. Najbolje je da se ne koristi duže od 6 nedelja i uvek uz lekarski nadzor. Trebati praviti pauzu od dve nedelje pre nego što se ponovo uzme.

Azijatikozid, glavni deo gotu kole, takođe je bio povezan sa rastom tumora kod miševa. Svako ko ima istoriju prekanceroznih ili kanceroznih lezija kože, poput skvamoznih ćelija, bazalnih ćelija ili melanoma, ne bi smeo da koristi gotu kola.

Osobe sa oboljenjem jetre ili koje uzimaju lekove koji utiču na jetru ne bi smele da uzimaju gotu kola.

Neželjeni efekti su retki, ali mogu da uključuju alergiju na koži i peckanje pri spoljašnjoj upotrebi, glavobolju, nelagodu u stomaku, mučninu, vrtoglavicu i ekstremnu pospanost. To se obično dešava sa velikim dozama gotu kole.

Moguće interakcije

Gotu kola može da imati interakciju sa sledećim lekovima:

Lekovi koji utiču na jetru: Gotu kola sadrži jedinjenja koja mogu nadražiti jetru, a uzimanje istovremeno uz druge lekove koji takođe mogu naštetiti jetri može dovesti do njenog oštećenja.

Lekovi za snižavanje holesterola (uključujući statine): U studijama na životinjama, gotu kola je povisila nivo holesterola. Iako nije urađeno nijedno istraživanje na ljudima, trebalo bi izbegavati korišćenje gotu kole ukoliko se uzimaju lekovi za snižavanje holesterola.

Lekovi za dijabetes: U studijama na životinjama izgleda da gotu kola povećava nivo šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom ne bi smele uzimati gotu kola, a da prethodno nisu razgovarale sa lekarom.

Diuretici (vodene pilule): Čini se da gotu kola ima diuretičko deleovanje, što znači da pomaže telu da se oslobodi višak tečnosti. Istovremeno uzimanje lekova sa diuretikom i gotu kole moglo bi uzrokovati da organizam izgubi previše tečnosti, narušavajući ravnotežu elektrolita. Isto važi i za uzimanje gotu kola sa biljem koje ima diuretičke efekte, kao što su zeleni čaj, astragalus ili ginko.

Sedativi: Budući da gotu kola deluje kao sedativ, može pojačati dejstvo lekova koji se uzimaju za anksioznost ili nesanicu. Isto važi i za lekovito bilje koje poput valerijane.

Izvori članka

 1. Kun Marisa Farhana , Rusdy Ghazali Malueka, Samekto Wibowo, Abdul Gofir; Effectiveness of Gotu Kola Extract 750 mg and 1000 mg Compared with Folic Acid 3 mg in Improving Vascular Cognitive Impairment after Stroke; (2016)
  https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2795915/
 2. Amala Soumyanath, Yong-Ping Zhong, Edward Henson, Teri Wadsworth…; Centella asiatica Extract Improves Behavioral Deficits in a Mouse Model of Alzheimer’s Disease; (2012)
  https://www.hindawi.com/journals/ijad/2012/381974/
 3. Nyuk Jet Chong, Zoriah Aziz; A Systematic Review of the Efficacy of Centella asiatica for Improvement of the Signs and Symptoms of Chronic Venous Insufficiency; (2013)
  https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/627182/
 4. J.P. Pointel, H. Boccaion, M. Cloarec…; Titrated Extract of Centella Asiatica (TECA) in the Treatment of Venous Insufficiency of the Lower Limbs; (1987)
  https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/000331978703800106
 5. Kashmira J. Gohil, Jagruti A. Patel, Anuradha K. Gajjar; Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all; (2010)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116297/
 6. Tuhin Kanti Biswas, Biswapati Mukherjee; Plant Medicines of Indian Origin for Wound Healing Activity; (2003)
  https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1534734603002001006
 7. U Jana, T K Sur, L N Maity, P K Debnath, D Bhattacharyya; A clinical study on the management of generalized anxiety disorder with Centella asiatica ; (2010)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20677602/
 8. Wiesława Bylka, Paulina Znajdek-Awiżeń, Elżbieta Studzińska-Sroka, Małgorzata Brzezińska; Centella asiatica in cosmetology; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834700/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.