Ulje Žutog Noćurka (EPO)

Šta je

Žuti noćurak (lat. Oenothera biennis) je divlji cvet koja raste širom Severne Amerike. Iako su Indijanci koristili semenke za hranu i pravili pramenove od cele biljke za lečenje modrica, ulje noćurka (skraćeno EPO) se tek odnedavno koristi kao lek. Evropski doseljenici su prenosili biljku u Englesku i Nemačku gde su je koristili kao hranu.

Ulje žutog noćurka se nalazi u semenkama biljke, koje je bogato esencijalnim masnim kiselinama, posebno linolnom kiselinom (LA) i gama-linolenskom kiselinom (GLA).

Esencijalne masne kiseline, poput omega-6 koje se nalaze u EPO i omega-3 koje se nalaze u ribljem ulju, koriste se kao gradivni blokovi za brojne molekule u telu.

Ljudskom organizmu je potrebna ravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina za dobro zdravlje. GLA se takođe nalazi u ulju boražine i crne ribizle.

Danas se EPO koristi za ublažavanje simptoma PMS-a i stanja povezanih sa artritisom, mada nedostaju naučni dokazi koji bi podržali ovu upotrebu. Najsnažniji naučni dokazi za upotrebu EPO-a su za lečenje ekcema.

Opis biljke

Krug lišća raste blizu zemlje oko stabljika noćurka nakon prve godine sadnje. Cvetovi cvetaju nakon zalaska sunca, od juna do septembra ili u oblačnim danima tokom druge godine. Listovi rastu na obe strane stabljike naizmenično.

Ulje se izdvaja iz semenki i priprema se kao lek koristeći hemijsku supstancu koja se zove heksan. Seme sadrži do 25% esencijalnih masnih kiselina, uključujući linolnu kiselinu (LA) i gama-linolensku kiselinu (GLA). Obe navedene kiseline spadaju u omega-6 masne kiseline.

Ljudskom organizmu je neophodna ravnotežu omega-6 i omega-3 (koji se nalaze u ribljem ulju). Većina stanovnika razvijenih zemalja dobija previše omega-6 masnih kiselina kroz svoju ishrani.

Treba napomenuti da postoje različite vrste omega-6 masnih kiselina. Neke su zdraviji od drugih, poput onih koji se nalaze u ulju žutog noćurka. Ostali izvori GLA uključuju spirulinu (plavozelene alge), ulja boražine, konoplje i crne ribizle.

Kako deluje

Ulje žutog noćurka se uglavnom koristi za ublažavanje svraba izazvanog kožnim stanjima kao što su ekcem i dermatitis. Takođe se koristi za ublažavanje osetljivost grudi na dodir usled predmenstrualnog sindroma (PMS) ili drugih uzroka, kao i za simptome menopauze.

Ekcem

Simptomi ekcema uključuju crvenilo, perutanje i svrab. Više od 30 studija na ljudima izveštava o koristima ulja žutog noćurka (EPO) za ekcem i dermatitis. [2] [3] [3]

Studija od 1.207 osoba sa ekcemima otkrila je da EPO pomaže ublažavanju simptoma uključujući svrab, perutanje, edeme (zadržavanje tečnosti i otekline) i crvenilo. [4]

EPO se može koristiti i kod dece i kod odraslih sa kožnim stanjima.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Mnoge žene širom sveta uzimaju ulja žutog noćurka (EPO) kako bi smanjile simptome PMS-a, iako nedostaju naučni dokazi koji bi potvrdili njegovu korisnost.

Nekoliko studija kontrolisanih placebom u starijoj literaturi izvestilo je da je gamolenska kiselina bolja od placeba u lečenju predmenstrualnog sindroma i / ili bola u dojkama. Međutim, postoje i oprečni rezultati uglavnom iz novijih kliničkih studija. [5] [6] [7]

Generalna preporuka je posavetovati se sa lekarom ukoliko planirate da koristite ulje noćurka za simptome PMS-a.

Reumatoidni artritis

Iako je nekoliko studija otkrilo da su se osobe sa reumatoidnim artritisom koje su uzimale ulja žutog noćurka (EPO) osećale bolje, nije bilo dokaza da je uzimanje EPO zapravo pomoglo da se uspori oštećenje zglobova koje se javlja kod ovog stanja. [8] [9]

Remuatoidni artrtitis se tretira konvencionalnim lekovima kako bi se usporilo ili zaustavilo trajno oštećenje zglobova.

Raynaudov (Rejnoov) fenomen

Jedna mala studija ukazuje da uzimanje ulja žutog noćurka (EPO) može pomoći u smanjenju simptoma kod osoba sa Raynaudovim fenomenom (medicinsko stanje u kome spazam arterija izaziva epizode smanjenog protoka krvi). [10]

Ulje boražine sa uljem žutog noćurka nanosi se površinski na prste kako bi se olakšali simptomi Rejnoove bolesti.

Dijabetička periferna neuropatija

Dijabetička periferna neuropatija je nervno stanje u kom osobe sa dijabetesom imaju ukočenost, trnjenja, bol, peckanje ili nedostatak osećaja u stopalima i nogama.

Dve studije su otkrile da gama-linolenska kiselina (GLA) može pomoći u smanjenju simptoma dijabetičke neuropatije. [11] [12]

Bol u dojkama

Iako nema mnogo naučnih dokaza, ulja žutog noćurka (EPO) se široko koristi u lečenju bola u dojkama (mastalgija) u mnogim evropskim zemljama. Nekoliko studija potvrdilo je da EPO pomaže. [6] [7]

Simptomi u menopauzi

Preliminarne studije ukazuju da ulje žutog noćurka (EPO) može pomoći u ublažavanju iznenadnih napada vrućine poznatih i kao valunzi koje često prate menopauzu. [13] [14]

Dostupna forma

Ulje žutog noćurka (EPO) je dostupno u obliku ulja ili u kapsulama. Takođe, često se koristi kao jedan od sastojaka u kremama.

EPO proizvode treba čuvati u frižideru i van direktne sunčeve svetlosti kako bi se sprečilo da užegne.

Generalno, visokokvalitetni EPO bi trebalo da je sertfikovan kao organski od strane nadležnih institucija, pakovan u ambalažu otpornu na svetlost i obeležen datumom proizvodnje. EPO bi trebalo da bude standardizovan da sadrži 8% gama-linolenske kiseline.

Doziranje

Deca

Ukoliko se razamtra davanje ulja žutog noćurka (EPO) detetu trebalo bi konsultovati dobro upućenog lekara.

Odrasli

Uopšteno gledano preporučene terapeutske doze su 1000 mg tri puta na dan. Ta doza obezbeđuje 240 mg gama-linolenske kiseline (GLA). U kliničkim istraživanjima zavisno od stanja korišćene su sledeće doze:

Atopijski ekcem: 6-8 g dnevno (odrasli); 2–4 g dnevno (deca);
Ciklična i neciklična mastalgija: 3-4 g dnevno. Takođe je navedeno da će možda biti potrebno lečenje u trajanju od tri meseca pre nego što se primeti klinički odgovor.

Preporuka je posavetovati se sa lekarom kako bi pronašao pravu dozu u zavisnosti od stanje za koje se ulje žutog noćurka upotrebljava.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Ulja žutog noćurka (EPO) je uglavnom bezbedno kada se koristi u preporučenim dozama. Prijavljeni neželjeni efekti su retki i blagi i uključuju mučninu, bol u stomaku i glavobolju. Bol u stomaku i retka stolica mogu značiti da je doza previsoka. [15] [16]

Osobe koje imaju epilepsiju ili neki drugi poremećaj napada, ne smeju upotrebljavati omega-6 suplemente, uključujući gama-linolensku kiselinu (GLA) i EPO, jer je bilo izveštaja da ovi suplementi povećavaju rizik od napada. [15] [16]

Ulje žutog noćurka se ne sme koristiti ukoliko postoji krvarenje ili poremećaji sa krvarenjem.

Trudnice i dojilje treba da konsultuju svoje lekare pre uzimanja EPO.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju ulja žutog noćurka (EPO), a da se prethodno nisu posavetovale sa lekarom. [17]

Lekovi za razređivanje krvi (antikoagulansi): EPO može povećati rizik od krvarenja, posebno ako se uzima sredstvo za razređivanje krvi poput aspirina, varfarina (Coumadin) i klopidogrela (Plavix).

Lekovi za krvni pritisak: EPO kod nekih osoba može sniziti krvni pritisak, mada istraživači nisu potvrdili ovu vezu. Ako uzimate lekove za lečenje visokog krvnog pritiska, konsultujte svog lekara pre uzimanja EPO.

Fenotizini: Osobe koje uzimaju klasu lekova koji se nazivaju fenotiazini za lečenje šizofrenije ne treba da uzimaju EPO jer mogu povećati rizik od napada.

Lekovi za kontrolu napada: EPO može sniziti efekat ovih lekova tako da ga ljudi koji su skloni napadima ne bi trebali uzimati.

Antidepresivi: EPO može imati interakciju sa nekim antidepresivima, uključujući i selektivne inhibitore preuzimanja serotonina.

Izvori članka

 1. Joel T.M.Bamford M.D., Robert W.Gibson Ph.D., Colleen M.Renier B.S.; Atopic eczema unresponsive to evening primrose oil (linoleic and γ-linolenic acids); (1985)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962285702459
 2. Senapati Swapan, Banerjee Sabyasachi, Gangopadhyay Dwijendra Nath; Evening primrose oil is effective in atopic dermatitis: A randomized placebo-controlled trial; (2009)
  https://tspace.library.utoronto.ca/handle/1807/48223
 3. Dagmar Simon, Peter A.Eng, Siegfroed Borelli…; Gamma-Linolenic Acid Levels Correlate with Clinical Efficacy of Evening Primrose Oil in Patients with Atopic Dermatitis; (2014)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s12325-014-0093-0
 4. N L Morse, P M Clough; A meta-analysis of randomized, placebo-controlled clinical trials of Efamol evening primrose oil in atopic eczema. Where do we go from here in light of more recent discoveries?; (2004)
  https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpb/2006/00000007/00000006/art00014
 5. D Budeiri, A Li Wan Po, J C Dornan; Is evening primrose oil of value in the treatment of premenstrual syndrome?; (1996)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8721802/
 6. Sandhya Pruthi, Dietlind L Wahner-Roedler, Carolyn J Torkelson…; Vitamin E and Evening Primrose Oil for Management of Cyclical Mastalgia: A Randomized Pilot Study; (2010)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20359269/
 7. J K Pye, R E Mansel, L E Hughes; Clinical experience of drug treatments for mastalgia; (1985)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673685925061
 8. P C Calder, R B Zurier; Polyunsaturated fatty acids and rheumatoid arthritis; (2001)
  https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2001/03000/Polyunsaturated_fatty_acids_and_rheumatoid.6.aspx
 9. Luca Navarini, Antonella Afeltra, Gabriele Gallo Afflitto…; Polyunsaturated fatty acids: any role in rheumatoid arthritis?; (2017)
  https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-017-0586-3
 10. J J Belch, B Shaw, A O’Dowd…; Evening primrose oil (Efamol) in the treatment of Raynaud’s phenomenon: a double blind study; (1985)
  https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0038-1657880
 11. Kathleen M. Halat and Cathi E. Dennehy; Botanicals and Dietary Supplements in Diabetic Peripheral Neuropathy; (2003)
  https://www.jabfm.org/content/16/1/47.short
 12. Anthonia Okeoghene Ogbera, Emmanuel Ezeobi, Chioma Unachukwu, Olajumoke Oshinaike; Treatment of diabetes mellitus-associated neuropathy with vitamin E and Eve primrose; (2014)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192992/
 13. Dana G. Carroll, Pharm.D., B.C.P.S.; Nonhormonal Therapies for Hot Flashes in Menopause; (2006)
  https://www.aafp.org/afp/2006/0201/p457.html
 14. Farah Farzaneh, Setareh Fatehi, Mohammad-Reza Sohrabi, Kamyab Alizadeh; The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial; (2013)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23625331/
 15. Horrobin DF.; Gammalinolenic acid: an intermediate in essential fatty acid metabolism with potential as an ethical pharmaceutical and as a food.; (1990)
 16. Carter JP.; Gamma-linolenic acid as a nutrient. Food Technol; (1988)
 17. Drugs.com; Evening Primrose Oil (evening primrose) Interactions
  https://www.drugs.com/drug-interactions/evening-primrose,evening-primrose-oil-index.html
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 17 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.