Gama Linolenska Kiselina (GLA)

Šta je

Gama-linolenska kiselina (GLA) je omega-6 masna kiselina koje se se smatraju esencijalnim masnim kiselinama. Neophodne su za ljudsko zdravlje, ali telo ih ne može stvoriti, moraju se dobiti kroz ishranu. Uporedo sa omega-3 masnim kiselinama, omega-6 masne kiseline igraju presudnu ulogu u funkciji mozga, i normalnom rastu i razvoju. Poznate i kao polinezasićene masne kiseline (PUFA), pomažu u podsticanju rasta kože i kose, održavanju zdravlja kostiju, regulisanju metabolizma i održavanju reproduktivnog sistema.

Postoji nekoliko različitih vrsta omega-6 masnih kiselina. Većina omega-6 masnih kiselina u ishrani potiče se od biljnih ulja u obliku linolne kiseline (LA). Telo pretvara linolnu kiselinu u GLA, a zatim u arahidonsku kiselinu (AA). GLA se može dobiti od nekoliko ulja na bazi biljaka, uključujući ulje noćurka (EPO), ulje boražine i semena crne ribize. Većina ovih ulja sadrži i malo linolne kiseline.

Zdrava ishrana sadrži balans omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline pomažu smanjenju upala dok neke omega-6 masne kiseline podstiču upalu. Tipična ishrana u razvijenim zemljama sadrži 14 do 25 puta više omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiselina. Mnogi lekari krive ovu visoku stopu omega-6 naspram omega-3 masnih kiselina za veliki broj upalnih bolesti u populaciji.

Ne ponašaju se sve omega-6 masne kiseline isto. Linolna kiselina i arahidonska kiselina (AA) imaju tendenciju da podstiču upalu. GLA, s druge strane, zapravo može umanjiti upalu. Neke studije čak sugerišu da GLA štiti DNK.

Telo pretvara veći deo GLA uzet kao dodatak supstanci koja se zove DGLA koja se bori sa upalom. Imajući u organizmu dovoljno određenih hranljivih materija (uključujući magnezijum, cink i vitamine C, vitamin B3 i vitamin B6) pomaže konverziju GLA u DGLA.

Kako deluje

Preliminarna klinička istraživanja ukazuju da GLA može biti korisna za sledeća stanja:

Dijabetička neuropatija

Neke studije pokazuju da uzimanje gama linolenske kiseline (GLA) tokom šest ili više meseci može umanjiti simptome nervnog bola kod osoba sa dijabetičkom neuropatijom. [1]

Osobe koje imaju dobru kontrolu šećera u krvi mogu smatrati GLA efikasnijim od onih koji imaju lošu kontrolu šećera u krvi.

Reumatoidni artritis

Studije su oprečne oko toga da li ulje noćurka (EPO) pomaže u smanjenju simptoma reumatoidnog artritisa. [2]

Preliminarni dokazi ukazuju da EPO može smanjiti bol, oticanje i jutarnju ukočenost. Ali druge studije nisu našle efekta. Kada se GLA koristi za simptome artritisa, može biti potrebno od 1 do 3 meseca da bi se videla korist. Malo je verovatno da bi EPO pomogao zaustaviti napredovanje bolesti. Dakle, oštećenje zglobova se i dalje može dogoditi.

Alergije

GLA iz ulja žutog noćurka (EPO) ili drugih izvora ima dugu istoriju narodne upotrebe za alergije. Čini se da žene i deca skloni alergijama imaju niži nivo GLA u majčinom mleku odnosno krvi. Međutim, ne postoje čvrsti naučni dokazi da uzimanje GLA pomaže u smanjenju simptoma alergije.

Pre nego što se proba GLA za alergije, preporuka je da se treba posavetovati sa lekarom koji će pažljivo pratite simptome alergije i eventualne znakova poboljšanja.

Poremećaj deficita pažnje / hiperaktivnosti (ADHD)

Kliničke studije ukazuju da deca sa ADHD-om imaju niži nivo esencijalnih masnih kiselina (EFA), i omega-6 i omega-3. EFA su važne za normalno funkcionisanje mozga i ponašanja. [3]

Neke studije pokazuju da uzimanje ribljeg ulja (koje sadrži omega-3 masne kiseline) može pomoći u smanjenju simptoma ADHD-a.

Rak dojke

Jedno istraživanje je pokazalo da su žene sa rakom dojke koje su uzimale GLA imale bolju reakciju na tamoksifen (lek koji se koristi za lečenje estrogen osetljivog karcinoma dojke) od onih koje su uzimale samo tamoksifen. [4]

Svakako treba pre uzimanja GLA suplemenata konsultovati svog lekara.

Ekcemi i akne

Prema studiji postoje dokazi i za i protiv o tome da li GLA pomaže u smanjenju simptoma ekcema i akni. Ukoliko želite da isprobate GLA, uključujući EPO (ulje žutog noćurka), za ova stanja, posavetujte se sa lekarom. [5]

Povišen krvni pritisak (hipertenzija)

Preliminarni dokazi ukazuju da GLA može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska, bilo samostalno ili u kombinaciji sa omega-3 masnih kiselina EPA i DHA, koje se nalaze u ribljem ulju. [6]

U jednom istraživanju, muškarci sa graničnom hipertenzijom koji su uzimali 6 g ulja crne ribizle imali su smanjenje dijastolnog (donjeg) krvnog pritiska u poređenju s onima koji su uzimali placebo.

Druga studija je ispitivala osobe sa isprekidanom klaudikacijom, bolovima u nogama dok hodaju što je uzrokovano blokadama krvnih sudova. Oni koji su uzimali GLA u kombinaciji sa EPA imali su smanjenje sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska u poređenju s onima koji su uzimali placebo. [7]

Simptomi u menopauzi

EPO (ulje žutog noćurka) je stekao popularnost kao način lečenja valunga povezanih sa menopauzom a studija rađena u Engleskoj potvđuje pozitivne efekte. [8]

Ukoliko razmatrate da isprobate EPO za valunge i noćno znojenje, posavetujte se sa svojim lekarom.

Mastalgija

Neki dokazi ukazuju da ulje noćurka (EPO) može smanjiti bol i oseltljivost grudi kod žena sa cikličnom mastalgijom. Takođe može pomoći u smanjenju simptoma u manjoj meri kod grupe koja ima necikličnu mastalgiju. Međutim, čini se da nije efikasan za jake bolove u grudima. [9]

Osteoporoza

Neke studije ukazuju da osobe koje ne dobijaju dovoljno esencijalnih masnih kiselina (posebno EPA i GLA) imaju verovatnije gubitak kostiju od onih sa normalnim nivoom ovih masnih kiselina. [10]

U studiji na ženama starijim od 65 godina sa osteoporozom, one koje su uzimale suplemente EPA i GLA imale su manji gubitak kostiju tokom 3 godine od onih koje su uzimale placebo. Mnoge od ovih žena su takođe doživele porast gustine kostiju. [11]

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Iako većina studija nije našla efekta, neke žene prijavljuju ublažavanje simptoma PMS-a kada koriste GLA. Simptomi koji se, čini se, najviše poboljšavaju su osjetljivost grudi i osećaj depresije, kao i razdražljivost, oticanje i nadimanje zbog zadržavanja tečnosti.

Izvori hrane

GLA se nalazi u uljima semenki žutog noćurka, crne ribizle, boražine. Spirulina (često nazvana plavozelena alga) takođe sadrži GLA.

Dostupne forme

GLA suplementi su napravljeni od ulja žutog noćurka (EPO), kao i semena crne ribizle i semenki boražine (eng. borage). Većina GLA suplemenata su kapsule koje sadrže ulje. EPO je najistraženiji izvor GLA.

Generalno, visokokvalitetno ulje je sertifikovano kao organsko, pakovano u pakovanjima otpornim na svetlost, držano u frižideru i označeno datumom proizvodnje.

Kako je uzimati

Za celokupno zdravlje trebalo bi da se dobija ravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina. U oblasti ishrane postoji veliko neslaganje u vezi sa onim što predstavlja pravilan odnos ove dve masne kiseline.

Prosečna ishrana obezbeđuje dosta omega-6 masnih kiselina, tako da većini populacije nisu potrebni suplementi.

Možda bi trebalo da konsultovati svog lekara o uzimanju omega-6 dodataka kod stanja poput ekcema ili psorijaze, artritisa, dijabetesa ili osetljivosti grudi (mastalgija).

Deca

Za novorođenčad: Odojčad bi trebalo da dobijaju dovoljno esencijalnih masnih kiselina kroz majčino mleko ako majka ima uravnoteženu ishranu. Suplementi GLA se nikada se ne smeju davati novorođenčadi, osim ako to nije posebno propisao pedijatar.

Odrasli

Doziranje i oblik zavisiće od stanja za koje se koristi. U jednoj studiji za nervni bol prouzrokovan dijabetesom korišćene su dnevne doze od 360 do 480 mg gama linolenske kiseline.

Treba se posavetovati sa svojim lekarom kako bi se utvrdila najefikasniju dozu u zavisnosti od stanja.

Mere predostrožnosti

Zbog mogućih neželjenih efekata i interakcije sa lekovima, trebalo bi dodatke ishrani uzimati isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Omega-6 masne kiseline se ne smeju uzimati kod stanja poremećaja epileptičnih napada. Neki od ovih napada su se razvili kod osoba sa prethodnim poremećajem ili kod osoba koje su uzimali ulje noćurka (EPO) u kombinaciji sa anesteticima.

Osobe koje planiraju da se operišu uz ansesteziju, trebalo bi da prestanu da uzimaju ulje noćurka 2 nedelje ranije i obaveste svog lekara o korišćenju istog.

Trudnice ne bi trebalo da uzimaju ulje semenki boražine i eventualno druge izvore GLA-a, jer mogu naštetiti plodu i izazvati rani porođaj.

Treba izbegavati doze GLA veće od 3000 mg dnevno. Visoki nivoi mogu povećati upalne procese u telu.

Neželjeni efekti EPO mogu da uključuju povremene glavobolje, bolove u stomaku, mučninu i retke stolice.

U studijama na životinjama pokazalo se da GLA snižava krvni pritisak. Rani rezultati ispitivanja na ljudima ne pokazuju konstantne promene krvnog pritiska.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju suplemente omega-6, a da se prethodno nisu posavetovale sa lekarom.

Lekovi za razređivanje krvi: Osobe koje uzimaju ovu grupu lekova ne smeju uzimati suplemente omega-6 masnih kiselina bez konsultacije sa lekarom. Omega-6 i omega-3 masne kiseline mogu povećati rizik od krvarenja.

Određeni antibiotici: GLA može povećati efikasnost pojedinih antibiotika koji se koristi se za lečenje različitih bakterijskih infekcija. Trebalo bi konsultovati lekara ukoliko se razmatra korišćenje GLA.

Hemoterapija: GLA može povećati efekte tretmana lečenja protiv raka.

Lekovi za suzbijanje imunološkog sistema: Uzimanje omega-6 masnih kiselina sa lekovima koji se koriste nakon transplatacije organa može povećati imunosupresivne efekte ove grupe lekova.

Lekovi za lečenje šizofrenije: Osobe koje uzimaju ovu klasu lekova ne treba da uzimaju ulje noćurka (EPO). EPO može imati uzajamno dejstvo sa ovim lekovima i povećati rizik od napada. Isto važi i za ostale omega-6 suplemente.

Izvori članka

 1. G A Jamal, H Carmichael; The effect of gamma-linolenic acid on human diabetic peripheral neuropathy; (1990)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2159860/
 2. M Brzeski, R Madhok, H A Capell; Evening primrose oil in patients with rheumatoid arthritis and side-effects of non-steroidal anti-inflammatory drugs; (1991)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1913008/
 3. Raanan Raz, Lidia Gabis; Essential fatty acids and attention-deficit-hyperactivity disorder; (2009)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19549202/
 4. F S Kenny, S E Pinder, I O Ellis, J M Gee, R I Nicholson, R P Bryce, J F Robertson; Gamma linolenic acid with tamoxifen as primary therapy in breast cancer; (2000)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10699943/
 5. David F Horrobin; Essential fatty acid metabolism and its modification in atopic eczema; (2000)
  https://academic.oup.com/ajcn/article/71/1/367s/4729582?login=true
 6. Childebert St.Louis, Robert M.K.W. Lee, Jack Rosenfeld, Angelica Fargas-Babjak; Antihypertensive Effect of y-Linolenic Acid in Spontaneously Hypertensive Rats; (1992)
  https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/01.HYP.19.2_Suppl.II111
 7. Andrew Campbell, Jackie Price, William R Hiatt; Omega‐3 fatty acids for intermittent claudication; (2013)
  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003833.pub4/abstract
 8. Tonya S. Orchard, Xueliang Pan, Fern Cheek, Steven W. Ing, Rebecca D. Jackson; A systematic review of omega-3 fatty acids and osteoporosis; (2012)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899785/
 9. Asmaa Abdelhamid, Lee Hooper, Ruksana Sivakaran, Richard P. G. Hayhoe, Ailsa Welch; The Relationship Between Omega-3, Omega-6 and Total Polyunsaturated Fat and Musculoskeletal Health and Functional Status in Adults; (2019)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s00223-019-00584-3
 10. University of California – San Francisco; Omega-6 Fatty Acids Cause Prostate Tumor Cell Growth In Culture; (2005)
  https://www.sciencedaily.com/releases/2005/08/050802123505.htm
 11. A. Srivastavaa, R.E.Mansel, N.Arvind, K.Prasad, A.Dhar, A.Chabra; Evidence-based management of Mastalgia; (2007)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960977607000707
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.