Vitamin B3 (Niacin)

Šta je

Vitamin B3 je jedan od osam B vitamina. Takođe je poznat i kao niacin (nikotinska kiselina) i ima dve druge forme, niacinamid (nikotinamid) i inozitol heksanikotinat, koji imaju različite efekte od niacina.

Svi vitamini B pomažu organizmu da hranu (ugljene hidrate) pretvori u gorivo (glukozu), koje telo koristi za proizvodnju energije. Ovi vitamini grupe B, koji se često nazivaju i vitaminima B kompleksa, takođe pomažu telu da koristi masti i proteine.

Vitamini B-kompleksa potrebni su za zdravu jetru, zdravu kožu, kosu i oči i za pomoć nervnom sistemu da pravilno funkcioniše.

Niacin takođe pomaže telu da napravi i različite polne i hormone povezane sa stresom u nadbubrežnoj žlezdi i drugim delovima tela. Niacin pomaže poboljšanju cirkulacije, a dokazano je da suzbija upalu.

Svi vitamini grupe B su rastvorljivi u vodi, što znači da ih telo ne skladišti.

Sve potrebe tela za vitaminom B3 mogu se zadovoljiti kroz ishranu. Retko je da neko u razvijenim zeljama ima nedostatak ovog vitamina. Alkoholizam je jedan od glavnih uzroka njegovog nedostatka.

Simptomi blagog nedostatka B3 vitamina uključuju:

 • loša probava
 • umor
 • afte
 • povraćanje
 • slaba cirkulacija
 • depresija

Snažan nedostatak može izazvati stanje poznato kao pelagra. Ovo oboljenje karakterišu ispucala, ljuskava koža, demencija i proliv. Obično se leči uravnoteženom ishranom i suplementima niacina. Manjak niacina takođe izaziva peckanje u ustima i natečen, jarko crveni jezik.

Kako deluje

Veoma visoke doze vitamina B3 koje se izdaju na recept, proučavane su kako bi se sprečili ili poboljšale simptomi stanja koja će biti obrađivana u daljem tekstu.

Međutim, u velikim dozama niacin može biti toksičan. Preporučene dnevne doze se ne smeju prekoračivati osim pod nadzorom lekara.

Istraživači pokušavaju da utvrde da li inozitol heksanikotinat ima slične prednosti bez ozbiljnih neželjenih efekata. Ali rezultati nisu konačni.

Visok holesterol

Niacin, ali ne niacinamid, koristi se od 1950-ih za snižavanje povišenog nivoa LDL (lošeg) holesterola i triglicerida (masti) u krvi. [1] [2]

Međutim, neželjeni efekti mogu biti neprijatni, pa čak i opasni. Visoke doze niacina uzrokuju:

 • upale kože
 • mučninu u stomaku (koja obično prestaje u roku od nekoliko nedelja)
 • glavobolju
 • vrtoglavicu
 • zamagljen vid
 • povećani rizik od oštećenja jetre

Vremenski otpuštajući oblik niacina smanjuje upalu, ali dugotrajna upotreba povezana je sa oštećenjem jetre. Pored toga, niacin može imati interkaciju sa drugim lekovima za snižavanje holesterola. Ne bi se trebao uzimati u velikim dozama bez nadzora lekara. [3]

Ateroskleroza i bolesti srca

U jednom istraživanju muškarci sa postojećim srčanim oboljenjima usporili bi napredovanje ateroskleroze uzimanjem niacina zajedno sa kolestipolom. Takođe su doživeli i manji broj srčanih udara i smanjili faktor rizika srčanog udara sa smrtnim ishodom. [4]

U drugoj studiji, osobe sa srčanim oboljenjem i visokim holesterolom koje su uzimali niacin zajedno sa simvastatinom (Zocor) imali su niži rizik od prvog srčanog ili moždanog udara. Rizik udara sa smrtnim ishodom takođe je bio manji. [5]

Dijabetes

Kod dijabetesa tipa 1, imuni sistem greškom napada ćelije u pankreasu koje stvaraju insulin, na kraju ih uništavajući. Neke studije navode da niacinamid može da pomogne u zaštiti tih ćelija na neko vreme. [6]

Istraživači su takođe istražili da li visoki doza niacinamida može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 1 kod dece u riziku od ove bolesti. Rezultati su bili mešoviti, tako da se navodi da je neophodno još istraživanja za ovu namenu. [7]

Učinak niacina na dijabetes tipa 2 je komplikovaniji. Osobe sa dijabetesom tipa 2 često imaju visok nivo masti i holesterola u krvi. Niacin, često zajedno sa drugim lekovima, može da smanji taj nivo, međutim takođe može podići nivo šećera u krvi, što je posebno opasno za one koji imaju dijabetes. [8]

Iz tog razloga, dijabetičari bi trebaloda uzimaju niacin samo pod uputstvom svog lekara uz pažljivo nadgledanje zbog visokog šećera u krvi.

Osteoartritis

Jedna preliminarna studija ukazuje da niacinamid može poboljšati simptome artritisa, uključujući povećanje pokretljivosti zglobova i smanjenje potrebne količine nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID). [9]

Ostalo

Alchajmerova bolest: Ispitivanja stanovništva pokazuju da osobe koje kroz svoju ishranu dobijaju viši nivoa niacina imaju niži rizik od Alchajmerove bolesti. [10]

Katarakta: Jedno veliko populacijsko istraživanje pokazalo je da osobe koje su u ishrani dobijale puno niacina imaju niži rizik od razvoja katarakte. [11]

Stanje kože: Istraživači preliminarno proučavaju aktuelne oblike niacina kao lečenje rozacee, starenja i prevencije raka kože, mada je još prerano da bi se znalo da li je efikasan. [12]

Iako nema naučnih dokaza da pomaže u lečenju bilo kog od ovih stanja, istraživači takođe proučavaju upotrebu vitamina B3 u lečenju:

 • adhd
 • migrene
 • vrtoglavica
 • depresije
 • mučnina u toku vožnje
 • zavisnosti od alkohola

Izvori hrane

Najbolji izvori vitamina B3 su:

 • cvekla
 • pivski kvasac
 • goveđa jetra
 • goveđi bubreg
 • riba
 • losos
 • sabljarka
 • tuna
 • suncokret
 • kikiriki

Hleb i žitarice obično se obogaćuju niacinom. Pored toga, hrana koja sadrži triptofan, aminokiselinu koju telo prebacuje u formu niacina, uključuje živinu, crveno meso, jaja i mlečne proizvode.

Dostupne forme

Vitamin B3 je dostupan u nekoliko različitih oblika suplementa: Niacinamid, Niacin, Inozitol heksaniacinate.

Niacin je dostupan u obliku tablete ili kapsule u redovnom obliku i u obliku sa odloženim oslobađanjem. Tablete i kapsule sa vremenskim oslobađanjem mogu imati manje neželjenih efekata od uobičajenog niacina.

Bez obzira koji oblik niacina se koristi, lekari preporučuju periodične testove funkcije jetre kada se koristite visoke doze (iznad 100 mg dnevno) niacina s obzirom da postoji faktor rizika njenog oštećenja.

Kako ga uzimati

Generalno, velike doze niacina koriste se za kontrolu specifičnih bolesti. Takve velike doze mora da propiše lekar koji će tokom 4 do 6 nedelja polako povećavati količinu. Uzima se uz obroke da bi se izbegle iritacije stomaka.

Dnevne preporuke za niacin u ishrani zdravih pojedinaca su:

Deca

 • novorođenčad rođena do 6 meseci: 2 mg (adekvatan unos)
 • odojčad 7 meseci do 1 godine: 4 mg (adekvatan unos)
 • deca 1 do 3 godine: 6 mg (RDA)
 • deca 4 do 8 godina: 8 mg (RDA)
 • deca 9 do 13 godina: 12 mg (RDA)
 • dečaci 14 do 18 godina: 16 mg (RDA)
 • devojčice 14 do 18 godina: 14 mg (RDA)

*RDA – preporučeni dnevni unos

Odrasli

 • muškarci 19 i stariji: 16 mg (RDA)
 • žene 19 i starije: 14 mg (RDA)
 • trudnice: 18 mg (RDA)
 • dojilje: 17 mg (RDA)

*RDA – preporučeni dnevni unos

Mera predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Visoke doze (50 mg ili više) niacina mogu izazvati neželjene efekte. Neželjeni efekti mogu uključivati dijareju (retku stolicu), glavobolju, nelagodnost u stomaku i nadimanje.

Najčešći neželjeni efekat naziva se “niacin rumenilo”, crvenilo, peckanje kože na licu i grudima. Uzimanje aspirina 30 minuta pre niacina može pomoći u smanjenju ovog simptoma.

U vrlo visokim dozama, koje se koriste za snižavanje holesterola i lečenje drugih stanja, može doći do oštećenja jetre i čira na želucu. Lekar bi trebalo redovno da kontroliše funkciju jetre putem testa krvi.

Osobe sa istorijom oboljenja jetre, bubrega ili čira na želucu ne smeju uzimati suplemente niacina. Oni koji imaju dijabetes ili bolest žučne kese to trebaju činiti samo pod budnim nadzorom lekara.

Ukoliko postoji zakazana operacija treba prestati sa uzimanjem niacina ili niacinamida najmanje 2 nedelje pre zakazanog termina i obavestiti hirurga.

Niacin i niacinamid mogu pogoršati alergije povećanjem histamina.

Osobe sa niskim krvnim pritiskom ne smeju uzimati niacin ili niacinamid jer mogu izazvati opasan pad krvnog pritiska. Niacin ne smeju uzimati osobe koje su u prošlosti imale giht.

Osobe sa koronarnom arterijskom bolešću ili nestabilnom anginom pektoris ne smeju uzimati niacin bez nadzora lekara, jer velike doze mogu povećati rizik od problema sa srčanim ritmom.

Uzimanje bilo kojeg od vitamina B grupe tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do neravnoteže drugih važnih B vitamina. Iz tog razloga, česta je praksa uzimanje vitamina B-kompleksa, koji uključuje sve B vitamine.

Moguće interakcije

Zbog svog uticaja na jetru, vitamin B3 može imati interkaciju sa nekoliko lekova. Osobe koje trenutno uzimaju lekove ili redovno piju alkohol, ne bi trebalo da koristite niacin, bez prethodnog razgovora sa lekarom. [3]

Antibiotici, tetraciklin: Niacin se ne sme uzimati istovremeno sa antibiotikom tetraciklinom jer ometa apsorpciju i efikasnost ovog leka. Svi kompleksi vitamina B deluju na ovaj način i treba ih uzimati u različito vreme od tetraciklina.

Aspirin: Uzimanje aspirina pre uzimanja niacina može smanjiti crvenilo kože uzrokovan niacinom. Uvek ih treba kombinovati samo pod nadzorom lekara.

Lekovi protiv napada (antileptici): Neki lekovi iz ove grupe mogu kod nekih osoba izazvati nedostatak niacina.

Antikoagulansi (razređivači krvi): Niacin može pojačati efekte ovih lekova, povećavajući rizik od krvarenja.

Lekovi za krvni pritisak, alfa blokatori: Niacin može pojačati efekte lekova za snižavanje krvnog pritiska, što dovodi do rizika od niskog krvnog pritiska.

Lekovi za snižavanje holesterola: Niacin veže lekove za snižavanje holesterola poznate kao sekvestranti žučnih kiselina i može ih učiniti manje efikasnim. Iz tog razloga, niacin i ove lekove treba uzimati u različito doba dana.

Lekovi protiv dijabetesa: Niacin može povećati nivo šećera u krvi. Osobe koje uzimaju insulin ili lekove koji se koriste za lečenje visokih nivoa glukoze u krvi trebalo bi da pažljivo prate nivo šećera u krvi tokom uzimanja suplementa niacina.

Isoniazid (INH): INH, lek koji se koristi za lečenje tuberkuloze, može izazvati nedostatak niacina.

Nikotinski flasteri: Upotreba nikotinskih flastera s niacinom može pogoršati ili povećati rizik od niacin rumenila.

Izvori članka

 1. The AIM-HIGH Investigators; The role of niacin in raising high-density lipoprotein cholesterol to reduce cardiovascular events in patients with atherosclerotic cardiovascular disease and optimally treated low-density lipoprotein cholesterol; (2011)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002870310010847
 2. Shobha H Ganji, Vaijinath S Kamanna, Moti L Kashyap; Niacin and cholesterol: role in cardiovascular disease (review); (2003)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12873710/
 3. Oregon State University; Drug-Nutrient Interactions;
  https://lpi.oregonstate.edu/mic/drug-nutrient-interactions
 4. Neil Ruparelia, Janet E Digby, Robin P Choudhury; Effects of niacin on atherosclerosis and vascular function; (2011)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3145140/
 5. Stefan Schandelmaier, Matthias Briel, Ramon Saccilotto…; Niacin for primary and secondary prevention of cardiovascular events; (2017)
  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009744.pub2/full
 6. Madeeha Kamal, Abdul-Jabbar Al Abbasy, Ahood Al Muslemani, Abdulbari Bener; Effect of nicotinamide on newly diagnosed type 1 diabetic children; (2006)
  https://www.nature.com/articles/aps200696
 7. Hubert Kolb PHD, Volker Burkart PHD; Nicotinamide in Type 1 Diabetes; (1999)
  http://journal.diabetes.org/diabetescare/FullText/Supplements/DiabetesCare/Supplement299/B16.asp
 8. Dan Xiang MM, Qian Zhang MM, Yang-Tian Wang MM; Effectiveness of niacin supplementation for patients with type 2 diabetes; (2020)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7373507/
 9. W B Jonas, C P Rapoza, W F Blair; The effect of niacinamide on osteoarthritis: a pilot study; (2020)
  https://link.springer.com/article/10.1007/BF02252945
 10. M Morris, D Evans, J Bienias…; Dietary niacin and the risk of incident Alzheimer’s disease and of cognitive decline; (2004)
  https://jnnp.bmj.com/content/75/8/1093.short
 11. Daniela Domanico, Francesca Verboschi, Simona Altimari…; Ocular Effects of Niacin: A Review of the Literature; (2015)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458328/
 12. T G Kim, H J Roh, S B Cho, J H Lee, S J Lee, S H Oh; Enhancing effect of pretreatment with topical niacin in the treatment of rosacea-associated erythema by 585-nm pulsed dye laser in Koreans; (2010)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2133.2010.10174.x
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.