Crna Zova

Šta je

Crna zova se vekovima koristi za lečenje rana, nanošenjem na kožu. Takođe se uzima kao oralni dodatak kod respiratornih bolesti kao što su prehlada i grip.

Dokazi upućuju na to da hemikalije iz cveća i bobica crne zove mogu pomoći u smanjenju oticanja na sluzokoži, uključujući sinuse, i olakšati nazalnu kongestiju (zapušenje nosa).

Crna zova je poznata po svojim antibakterijskim i antiviralnim svojistvima. Za njena antioksidativna svojstva odgovorni su flavonoidi iz cvetova kao što su kvercertin, izokvercertin i rutin koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija tela usled slobodnih radikala.

Crna zova u smislu ukupnog sadržaja flavonola nadmašuje borovnice, brusnice, godži bobice i kupine.

Međutim, samo nekoliko studija je urađeno na ljudima, tako da nema naučnih dokaza o njenoj efikasnosti. Prijavljena su potencijalno toksična jedinjenja za koru (lektine) i lišće (cijanogenetski glikozidi) dok su cvetovi pogodni za upotrebu kao biljni lek.

Postoji nekoliko vrsta zove, ali Sambucus nigra ili evropska zova (koji se takođe naziva i crna zova) najčešće se koristi u medicinske svrhe.

Treba izbegavati Avdiku (Sambucus ebulus), koja može biti toksična. Takođe, treba koristiti dodatke crne zove od pouzdanih kompanija, jer sirovo ili nezrelo voće, kao i listovi, semenke i kora sadrže hemikalije slične cijanidu koji je otrovan.

Opis biljke


Crna zova je veliki žbun ili malo drvo koje narasta do 9 metara u vlažnom ili suvom zemljištu na sunčanim lokacijama.

Poreklom je iz Evrope, Afrike i delova Azije, ali je postala široko rasprostranjena i u Americi. Listopadni listovi rastu u suprotnim parovima i imaju 5 do 7 listića.

Cvetovi su beli i ravni razraganati sa 5 stabiljka. Bobice su u početku zelene, zatim crvene, a kada su potpuno zrele dobijaju crnu boju.

Bobice i cvetovi se koriste kao lek. Bobice moraju biti kuvane pre nego što se uzmu jer sirove sadrže hemijsku supstancu sličnu cijanidu.

Kako deluje

Prehlada i grip

Sirup od crne zove vekovima se koristi kao kućni lek kod prehlade i gripa i za jačanje imunog sistema. Veruje se da sirup smanjuje težinu i trajanje infekcije ukoliko se uzme u roku od 48 sati od prvih simptoma. Neki preliminarni dokazi iz malih studija podržavaju ovu tvrdnju.

Studija iz 2020. o crnoj zovi za prehladu i grip pokazala je da značajno smanjuje simptome gornjih disajnih puteva. [1]

Jedno istraživanje je utvrdilo da bi upotreba standardizovanog sirupa ekstrakta crne zove, Sambucol, mogla da skratiti trajanje gripa za oko 3 dana. [2] U istraživanju se nagalšava da Sambucol, pored zove sadrži i druge biljke i vitamin C, tako da je teško bilo utvrdili meru u kojoj je crna zova uticala.

Druga preliminarna studija otkrila je da pastile sa ekstraktom crne zove pomažu da se smanje simptomi gripa ako se uzimaju u roku od 24 sata od početka simptoma. Ispitanici su prijavili poboljšanje simptoma, poput groznice, glavobolje, bolova u mišićima i začepljenja nosa.

Studija iz Australije iz 2016. pokazala je da je među 312 putnika na dugim avio letovima, oni koji su koristili ekstrakt zove 10 dana pre i pet dana nakon leta imali su 50 odsto manje dana bolovanja usled prehlade od onih koji nisu. Osim toga, putnici koji su koristili crnu zovu imali su blaže simptome. [3]

Bakterijski sinusitis (infekcija sinusa)

Studija iz 2014-te godine je ispitivala upotrebu proizvoda Sinupret, za lečenje bakterijskog sinusitisa zajedno sa antibioticima(doksiciklin ili vibramicin) i dekongestantom. [4] Osobe koje su uzimali kombinaciju bolje su prošli u poređenju sa onima koji nisu uzimali Sinupret. Međutim, ovaj prozivod sadrži i druga bilja zajedno sa crno zovom, tako da je pitanje koliko bi uzimanje samog ekstrakta crne zove bilo podjednako uspešno.

Konstipacija

Pijenje čaja od sušene crne zove može pomoći u lečenju konstipacije. Ovaj laksativni efekat se pripisuje jedinjenju u crnoj zovi poznato kao antrahinon.

Antrahinon inhibira apsorpciju vode u crevima što povećava crevni pritisak, stimulišući kontrakcije mišića (peristaltiku) da bi se pospešilo čišćenje creva.

Iako postoji malo medicinske literature koja se odnosi na laksativna svojstva ove lekovite biljke, čini se da je sigurna kada se koristi do pet dana.

Antioksidans

Cvetovi, plodovi i lišće biljke crna zova odlični su izvori antioksidanata. Na primer, antocijani koji se nalaze u bobicama imaju 3,5 puta veću antioksidacijsku moć od vitamina E.

Studija koja je upoređivala 15 različitih sorti bobica i druga koja je upoređivala vrste vina otkrila je da je crna zova jedan od najefikasnijih antioksidanata.

Uz to, novije istraživanje je otkrilo da se antioksidativni status osoba koje su popile 400 ml soka od crne zove poboljšao sat vremena nakon konzumacije. [5]

Iako je crna zova pokazala obećavajuće rezultate u laboratoriji, istraživanja na ljudima i životinjama su još uvek ograničena.

Treba istaći da obrada kao što je ekstrakcija, zagrevanje ili ceđenje, može umanjiti zovinu ntioksidacijsku aktivnost. Stoga proizvodi poput sirupa, sokova, čajeva i džemova mogu imati smanjene koristi u poređenju s nekim rezultatima zapaženim u laboratorijskim istraživanjima.

Bolesti srca

Studije su pokazale da sok od crne zove može smanjiti nivo masti u krvi i smanjiti nivo holesterola. [6]

Pored toga, otkriveno je da dijeta sa visokim sadržajem flavonoida poput antocijana smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Šta više, crna zova može povećati lučenje insulina i poboljšati nivo šećera u krvi. S obzirom da je dijabetes tipa 2 glavni faktor rizika za srčane i kardiovaskularne bolesti, njegova kontrola je važna u sprečavanju ovih stanja. [7]

Nega kože (akne i bore)

Postoje naučni dokazi koji podržavaju upotrebu crne zove za negu kože. Jedna studija je otkrila da pomaže u borbi protiv efekata starenja poboljšavajući mikrocirkulaciju. [8]

Osim toga, bobice zove su bogate antioksidansima, posebno flavonoidima i antocijaninima. Ovi snažni antioksidansi štite od slobodnih radikala koji nanose štetu koži.

Ova lekovita biljka je takođe bogata vitaminom A, kao i vitaminima C i E, svim sastojcima važnimza negu kože.

Još jedna od njenih korisnosti je da može zaštititi od UV zračenja. Utvrđeno je da proizvod za kožu koji sadrži ekstrakt crne zove ima faktor zaštite od sunca (SPF) od 9,88. [9]

Dostupne forme


Crna zova je dostupna u obliku čaja, sirupa, matičnog soka i tinkture, a postoje proizvodi i u formi kapsula i pastila.

Osušeni cvet zove obično se standardizuje na najmanje 0,8% flavonoida.

Sambucol sirup na bazi zove je standardizovan na 38% ekstrakt crne zove za odrasle i 19% za decu.

Sinupret sadrži 18 mg cveta crne zove.

Doziranje

Deca

Crna zova ili bilo koji proizvod na bazi ove biljke se ne sme davati deci bez prethodnog razgovora sa pedijaterom.

Odrasli

Korišćenje proizvoda na bazi crne zove bi trebalo započeti najkasnije 48 sati od prve pojave simptoma. Međutim, ne postoje univerzalne preporuke o odgovarajućoj dozi za tretiranje specifičnih medicinskih stanja.

Doze za odrasle za oralnu primenu u tradicionalnoj upotrebu bazirane na biljnim referencama date su ispod [10].

Osušeni cvet 2–4 g infuzijom tri puta dnevno. (za pravljenje infuzija se koriste delovi biljke iz koji je lako ekstrahovati lekovite sastojke, kao što su listovi i cvetovi)
Tečni ekstrakt 2-4 ml (1: 1 u 25% alkoholu) tri puta dnevno

Za lečenje prehlade i gripa, u kliničkim ispitivanjima je korišćeno 15 ml (1 kašika) sirupa crne zove koji se uzimao 4 puta dnevno tokom 5 dana.

Pastile od crne zove (175 mg) mogu se uzimati dva puta dnevno.

Čaj, 3 do 5 g osušenog cveta crne zove stavlja se u 1 šolju ključale vode u trajanju od 10 do 15 minuta. Procedi se i pije 3 puta dnevno.

Po pravilu, ne bi trebalo prekoračivati preporučene doze.

Sažeto

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Nezrela ili nekuvana crna zova se ne sme upotreljavati jer može biti otrovna.

Čini se da ova lekovita biljka ima malo nuspojava ukoliko se pravilno koristi tokom kratkog perioda (do 5 dana).

Trudnice i dojilje ne trebaju da uzimaju crnu zovu.

U slučaju autoimunih bolesti kao što je reumatoidni artritis ili lupus, treba se posavetovati sa lekarom pre uzimanja zove, jer može podstaći imuni sistem.

Moguće interakcije

U slučaju lečenja bilo kojim od sledećih lekova, pre uzimanja crne zove trebalo bi razgovarati sa svojim lekarom [10]:

Diuretici. Diuretici pomažu organizmu da se reši viška tečnosti i povećavaju količinu urina koju organizam pravi. Zova takođe može delovati kao diuretik, tako da uzimanje istovremeno sa diuretikom može ojačati njihovo dejstvo i povećati rizik od dehidracije.

Lekovi za dijabetes. Jedinjenja ove biljke mogu smanjiti nivo šećera u krvi. Ukoliko se koriste lekovi za dijabetes, njeno istovremeno uzimanje može povećati rizik od razvoja hipoglikemije.

Hemoterapija. Postoji moguća interakcija sa nekim lekovima za hemoterapiju. U slučajevima podvrgagavanja hemoterapiji, trebalo bi konsultovati svog onkologa pre uzmanja bilo koje biljke ili dodatka ishrani.

Laksativi. Može delovati poput laksativa i ne sme se uzimati u isto vreme s drugim laksativima.

Teofilin (TheoDur). Može smanjiti nivo teofilina, leka za astmu i druga respiratorna stanja. Ovo bi mogli da prouzrokuje da lek ne deluje.

Lekovi koji suzbijaju imunološki sistem. S obzirom da može stimulisati imuni sistem, može uticati na lekove koji se uzimaju za suzbijanje imunološkog sistema. Ti lekovi uključuju kortikosteroide i lekove koji se koriste kod autoimunih bolesti. Osobe sa transplantacijom organa takođe bi trebalo da izbegavaju crnu zovu.

Česta pitanja o crnoj zovi

P: Koja je lekovitost crne zove?

O: Cvet crne zove ispoljava antivirusna, protivupalna, antioksidativna i antibakterijska svojstva. Bobica takođe poseduje antioksidativna i antivirusna svojstva. Bogati su izvor antioksidanata i vitamina koji jačaju imunološki sistem. Pomažu u ublažavanju upale, mogu umanjiti stres i zaštititi srce. preporučuju kod simptoma prehlade i gripa, kod visokog krvnog pritiska, kod anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa.

P: Da li je crna zova otrovna za ljudsku upotrebu?

O: Nezrele i nekuvane bobice nikada ne treba konzumirati jer sadrže cijanid. Treba izbegavati Avdiku (Sambucus ebulus), vrstu zove koja može biti toksična. U Evropi se dodaci na bazi crne zove najčešće spravljaju od Sambucus nigra vrste, međutim treba birati proizvode pouzdanih kompanija, jer sirovo ili nezrelo voće, kao i listovi, semenke i kora sadrže glikozid koji indukuje cijanid. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje i dijareju.

P: Da li je bolje uzimati kapsule ili sirup od crne zove?

O:Sirupi se vare brže od kapsula, jer varenje počinje u membranama usta. Sa druge stane neke osobe mogu biti osetljive na ukus sirupa pa bi kapsule za njih bile možda bolja opcija. Takođe, neki proizvođači sirupa koriste med u svojim formulacija s obzirom da blaga slatkoća meda umanjuje oporost i daje sirupu bolji ukus.

P: U kom uzrastu dete može da uzima proizvode na bazi crne zove?

O: Postoje proizvođači koji imaju formulacije proizvoda na bazi crne zove namenjene dečijem uzrastu. Većina preporučenih sirupa je za uzrast od 1 godine naviše, dok gumene bombone za decu i prah obično se preporučuju za stariji uzrast. Neki od sirupa sadrže i med, koji se ne preporučuje pre 1. godine deteta.

P: Da li je upotrebna crne zove bezbedna za trudnice i dojilje?

O: Ukoliko se upotrebljava u preporučenim dozama smatra se generalno bezbednom. Međutim usled nedostatka istraživanja kod trudnica i dojilja, trebalo bi je upotrebljavati sa merom opreza i uz lekarski nadzor.

P: Da li zova ima antivirusno delovanje?

O: Kliničke studije potvrdile su antivirusna svojstva crne zove za viruse gripa i otkrile da efikasno smanjuje trajanje i simptome.

P: Da li se crna zova može korisiti kao lek za rak?

O: Ne postoje studije na ljudima ili na životinjama koje su procenjivale da li ekstrakt crne zove može sprečiti ili lečiti rak. Međutim, sprovedeno je nekoliko studija in vitro koje ukazuju da ekstrakt crne zove može imati skromne efekte u borbi protiv raka i umanjiti rizike od nastanka tumora.

P: Da li je bezbedno svakodnevno piti čaj od crne zove?

O: Ako se upotrebljava u preporučenim dozama smatra se bezbednom. Nedavna istraživanja pokazala su da čaj može biti koristan u smanjenju simptoma prehlade i gripa. Redovno konzumiranje čaja od crne zove može biti odličan način unosa antioksidanata i drugih hranljivih materija u ishranu.

P: Kako se koristi matični (koncentrovani) sok od crne zove?

O: U zavisnosti od proizvođača, matični sok se obično pomeša sa vodom u razmeri 1:3 ili 1:4 (50 ml matičnog soka sa 150-200 ml vode). Po potrebi se zasladi medom (med se ne preporučuje mlađima od 2 godine) ili šećerom i doda malo limunovog soka. Sve se sjedini u tegli, protrese i posluži. Takođe se može koristiti kao sastojak u voćnom smutiju ili mešati sa drugim sokovima.

Izvori članka

 1. Mohaddese Mahboubi; Sambucus nigra (black elder) as alternative treatment for cold and flu; (2020)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7347422/
 2. V Barak, T Halperin, I Kalickman; The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines; (2001)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11399518/
 3. Vasyl I. Popovich, Halyna V. Beketova; Results of a randomised controlled study on the efficacy of a combination of saline irrigation and Sinupret syrup phytopreparation in the treatment of acute viral rhinosinusitis in children aged 6 to 11 years; (2018)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7149158/
 4. Evelin Tiralongo, Shirley S. Wee, Rodney A. Lea; Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers; (2016)
  https://www.mdpi.com/2072-6643/8/4/182
 5. Zare Javid A, Maghsoumi-Norouzabad L, Bazyar H, Aghamohammadi V, Alavinejad P; Effects of Concurrent Omega-3 and Cranberry Juice Consumption Along with Standard Antibiotic Therapy on the Eradication of Helicobacter pylori, Gastrointestinal Symptoms, Some Serum Inflammatory and Oxidative Stress Markers in Adults with Helicobacter pylori Infection; (2020)
  https://www.dovepress.com/effects-of-concurrent-omega-3-and-cranberry-juice-consumption-along-wi-peer-reviewed-fulltext-article-IDR
 6. I T Lee, Y C Chan, C W Lin, W J Lee, W H-H Sheu; Effect of cranberry extracts on lipid profiles in subjects with Type 2 diabetes; (2008)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19046248/
 7. Christian Vlachojannis, Benno F. Zimmermann, Sigrun Chrubasik-Hausmann; Quantification of Anthocyanins in Elderberry and Chokeberry Dietary Supplements; (2015)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.5284
 8. Pei Lin, Eunson Hwang, Hien T T Ngo…; Sambucus nigra L. ameliorates UVB-induced photoaging and inflammatory response in human skin keratinocytes; (2019)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31512082/
 9. Joanne Barnes, Linda A. Anderson, J. David Phillipson; Herbal Medicines Third Edition: Panax Ginseng; (2007)
 10. Anna Jarzycka, Agnieszka Lewińska, Roman Gancarz, Kazimiera A Wilk; Assessment of extracts of Helichrysum arenarium, Crataegus monogyna, Sambucus nigra in photoprotective UVA and UVB; photostability in cosmetic emulsions; (2013)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1011134413001759
 11. Drugs.com; https://www.drugs.com/mtm/elderberry.html#interactions
  https://www.drugs.com/mtm/elderberry.html#interactions
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 24 novembra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.