Kajenska i Čili Paprika

Šta je

Indijanci su koristili kajen (Capsicum annuum, frutescens ili ljuta, crvena paprika) kao hranu i lek najmanje 9000 godina.

Ljut i pikantan ukus kajenskog bibera najviše nastaje zbog supstance poznate kao kapsaicin (poznat i kao kapsikum), koja pomaže u smanjenju bola.

Kajenski biber važan je začin, posebno u kajunskom i kreolskom kuvanju, te u kuhinjama jugoistočne Azije, Kine, južne Italije i Meksika.

Kajen (ljuta ili čili) paprika se takođe koristi u tradicionalnim indijskim ajurvedskim, kineskim, japanskim i korejskim lekovima kao oralni lek za stomačne tegobe, loš apetit i probleme sa cirkulacijom. Pored toga nanosi se na kožu kod artritisa i bolova u mišićima.

Danas se u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama koriste masti i kreme sa kapsaicinom za ublažavanje bolova od artritisa i postherpetične neuralgije (bol povezan sa herpes zosterom). Kapsaicin je takođe ključni sastojak mnogih biber sprejeva.

Opis biljke

Kajen (ljuta ili čili) paprika je žbun koji je nastao u Centralnoj i Južnoj Americi, a sada raste u suptropskoj i tropskoj klimi. Njen šuplji plod izrasta u duge ljuske koje postaju crvene, narandžaste ili žute kada sazre. Voće se jede sirovo ili kuvano ili se suši i usitnjuje u začin koji se vekovima koristi u obrocima i lekovima.

Kapsaicin je najaktivniji sastojak u kajenu. Ostali važni sastojci uključuju vitamin A, vitamin C, kao i flavonoide i karotenoide, pigmente koji biljkama daju crvenu, žutu i narandžastu boju i imaju antioksidativna svojstva.

Kako deluje

Ublažavanje bola

Kapsaicin ima moćna svojstva za ublažavanje bolova kada se nanosi na kožu. Smanjuje količinu supstance P, hemijskog jedinjenje zaduženog za prenos informacije o bolu ka mozgu. Kapsaicin se često preporučuje kod sledećih stanja:

Osteoartritisa i reumatoidnog artritis. Kod bolova u zglobovima ili mišićima zbog fibromijalgije ili drugih uzroka. [1] [2]

Bol u nervima od herpes zostera. Pored ovog bola koristi se i za druga bolna stanja kože (postherpetička neuralgija) koja se dešava čak i nakon što kožni plikovi nestanu. Kod ovih stanja pre upotrebe kapsaicin masti treba se konsultovati sa lekarom. [3]

Bol nakon operacije. Bolovi poput mastektomija ili amputacija. [4]

Bolova od oštećenja živaca u stopalima ili nogama usled dijabetesa. Ovi bolovi se nazivaju dijabetična periferna neuropatija. [5]

Bol u donjem delu leđa. Nekoliko studija pokazuje da kapsaicin krema može smanjiti bol u donjem delu leđa. [6]

Psorijaza

Kapsaicin krema može smanjiti svrab i upalu od psorijaze, dugotrajne kožne bolesti koja se uglavnom pojavljuje kao pečati i mrlje odebljale, crvene kože prekrivene belim i suvim ljuskicama. [7]

Mršavljenje

Nekoliko studija ukazuje da suplementi kajen (crvene ili čili) paprike mogu pomoći suzbijanju apetita i osećaju sitosti. [8]

Većina studija je posmatrala kajen ili kapsaicin u kombinaciji sa drugim sastojcima, pa je nemoguće utvrditi u kojoj je meri kapsaicin odgovoran za gubitak kilograma. [9]

Druge namene

Lečenju gorušice. Preliminarne studije ukazuju da kapsaicin može pomoći kod ovog stanja. [11]

Lečenju infekcija uha (otitis media). U izuzetno razblaženim homeopatskim formulacijama, kapsaicin može pomoći.

Antitumorska svojstva. Preliminarne studije ukazuju da kapsaicin ima antitumorska svojstva i može igrati ulogu u lečenju određenih karcinoma, uključujući karcinom debelog creva, prostate i gastrointestinalnog trakta. [12]

Dostupne forme

Kao začin, kajen (crvena ili čili) paprika se može jesti sirova ili kuvana. Sušena kajenska paprika dostupna je u obliku praha, a može se dodati u hranu ili u sok, čaj ili mleko.

Takođe je dostupna u obliku kapsula ili u kremama i mastima za spoljašnju upotrebu. Kreme treba da sadrže najmanje 0,075% kapsaicina.

Kapsule obložene enteričkim premazom omogućavaju prolazak kapsule kroz želudac i creva kako bi došle do tankog i debelog creva gde je njihov efekat najznačajniji.

Kreme ili masti (treba da sadrže 1% do 16% mentola).

Kako je uzimati

Krema kapsaicina se ne sme primenjivati na ispucalu kožu ili otvorene rane.

Deca

Kajen (ljuta ili čili) paprika se ne sme davati deci mlađoj od 2 godine. Međutim, uz dodatnih oprez, kapsaicin mast može se koristiti na koži starije dece ali ne duže od dva dana za redom.

Odrasli

 • za spoljašnju upotrebu: mast od čilija koja sadrži od 0,025% do 0,0075% kapsaicina je najefikasnija pri redovonoj, svakodnevnoj upotrebi; u slučaju bolova nanese se u tankom sloju preko ugroženih delova kože najmanje tri ili četiri puta dnevno i dobro se utrlja. Može biti potrebno nekoliko nedelja da bi bol popustio.
 • kajen (crvena ili čili) paprika za unutrašnju upotrebu: Trebalo bi pratit uputstva proizvođača na pakovanju, a za bliža uputstvima za doziranje treba se obratiti svom lekaru.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Kajen (ljuta ili čili) paprika se ne rastvara lako u vodi, pa ju je teško isprati. Sirće može biti od koristi kako bi se uklonila sa kože.

Kapsaicin krema može da izazove svrab i peckanje na koži. Ovi simptomi brzo nestaju. Kremu uvek treba probati na malom području kože pre duže upotrebe s obzirom da se osetljivost razlikuje od osobe do osobe. Ako izazove iritaciju ili ako se simptomi ne poprave nakon 2 do 4 nedelje, treba prestati sa njenjom upotrebom.

Kapsaicin se ne sme upotrebljavati sa podloškom za grejanje i krema kapsaicina se ne sme nanositi neposredno pre ili nakon vrućeg tuširanja. Nakon upotrebe potrebno je dobro oprati ruke i izbegavati dodirivanje očiju.

Ako se kajena koristi za decu, treba se pobrinuti da nakon rukovanja ne dodiruju oči ili nos i da dobro operu ruke.

Kapsaicin kapsule mogu izazvati iritaciju stomaka. Osobe sa čirom ili gorušicom treba da razgovaraju sa svojim lekarom pre upotrebe kapsaicina. Jedenje previše kapsaicina može izazvati bol u stomaku.

Osobe koje su alergične na lateks, banane, kivi, kesten i avokado takođe mogu imati alergiju na kajenu.

Jedenje kajenske hrane (ljuta ili crvena papričica) smatra se sigurnom tokom trudnoće. Ali trudnice ne bi trebale uzimati kajen kao suplement. On prelazi u majčino mleko pa može uticati na bebu koja sisa, samim tim dojilje bi trebale da izbegavaju suplemente kajen paprike.

Kapsaicin može pogoršati neke od opasnih nuspojava kokaina.

Kapsaicin se ne sme upotrebljavajti na otvorenim ranama ili slomljenoj koži.

Moguće interakcije

U slučaju korišćenja nekih od sledećih lekova, suplementi kajen paprike se ne bi smela uzimati bez nadzora lekara.

ACE inhibitori: Upotreba kapsaicin krema može povećati rizik od razvoja kašlja, što je jedan od sporednih efekata ACE inhibitora. Ovi lekovi se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska (hipertenzije). Osobe koje uzimaju ACE inhibitore trebalo bi da razgovaraju sa lekarom pre uzimanja kajena.

Reduktori želudačne kiseline: Kapsaicin može povećati želudačnu kiselinu, čineći ove lekove manje efikasnim.

Lekovi i lekovito bilje za razređivanje krvi: Kapsaicin može povećati rizik od krvarenja povezanih sa određenim lekovima za razređivanje krvi i biljaka poput ginka, đumbira, sibirskog ženšena, azijskog ženšena i belog luka.

Lekovi za dijabetes: Kapsaicin snižava nivo šećera u krvi, povećavajući rizik od niskog šećera (hipoglikemije). Dijabetičari bi trebalo da konsultuju lekara pre upotrebe kapsaicina.

Teofilin: Redovna upotreba kajena može dovesti do toga da telo apsorbuje previše teofilina, leka koji se koristi za lečenje astme što može biti opasno.

Izvori članka

 1. Boiko, Yu. A., Shandra, A. A., Boiko, I. A., Kravchenko, I. A.; Experimental study of the effectiveness the Capsicum annuum L. extracts for treatment of the rheumatoid arthritis; (2019)
  https://www.onmedu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/7136
 2. Shaherin Basith, Minghua Cui, Sunhye Hong, Sun Choi; Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases; (2016)
  https://www.mdpi.com/1420-3049/21/8/966
 3. Yi Lai Yong, Loh Teng-Hern Tan, Long Chiau Ming…; The Effectiveness and Safety of Topical Capsaicin in Postherpetic Neuralgia; (2017)
  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2016.00538/full
 4. P. Anand, K. Bley; Topical capsaicin for pain management: therapeutic potential and mechanisms of action of the new high-concentration capsaicin 8% patch; (2011)
  https://academic.oup.com/bja/article/107/4/490/228083?login=true
 5. John F. Peppin, Marco Pappagallo; Capsaicinoids in the treatment of neuropathic pain; (2013)
  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1756285613501576
 6. Joel J Gagnier, Maurits W van Tulder, Brian M Berman, Claire Bombardier; Herbal medicine for low back pain; (2006)
  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004504.pub3/abstract
 7. Basharat S.A., Gilani S.A., Iftikhar F., Murtaza M.; Capsaicin: Plants of the Genus Capsicum and Positive Effect of Oriental Spice on Skin Health; (2020)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/512196
 8. James Rogers, Stacie L. Urbina, Lem W. Taylor…; Capsaicinoids supplementation decreases percent body fat and fat mass; (2018)
  https://link.springer.com/article/10.1186/s40608-018-0197-1
 9. Jia Zheng, Sheng Zheng, Qianyun Feng, Qian Zhang, Xinhua Xiao; Dietary capsaicin and its anti-obesity potency; (2017)
  https://portlandpress.com/bioscirep/article/37/3/BSR20170286/57168
 10. Milke P., Diaz A., Valdovinos M.A., Moran S.; Gastroesophageal Reflux in Healthy Subjects Induced by Two Different Species of Chilli (Capsicum annum); (2006)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/90323
 11. Angela M. Chapa-Oliver, Laura Mejía-Teniente; Capsaicin: From Plants to a Cancer-Suppressing Agent; (2016)
  https://www.mdpi.com/1420-3049/21/8/931
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 17 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.