Nar

Šta je

Nar (Punica granatum) se koriste kao lek hiljadama godina. U novije vreme nazvan je superhranom koja može zaštititi od bolesti.

U laboratorijskim testovima, nar pokazuje antivirusna, antibakterijska i antioksidativna svojstva. Međutim, postoji zabrinutost da bi sok od nara mogao da deluje u interakciji sa lekovima, slično kao što radi sok od grejpfruta, što pojedine lekove čini manje efikasnim.

Ekstrakt plodova nara je bogat izvor polifenola, biljnih hemijkalija koje im daju ukus i boju. Polifenoli su takođe antioksidanti, što znači da pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja i mogu smanjiti upalu u telu.

Nar ima impresivan profil hranljivih materija – jedna šolja (174 grama) sadrži:

Kora, plod, koren i ljuska stabla nara koriste se kao lek u Aziji i na Bliskom Istoku. Na zapadu su voće i sok obično delovi koji se proučavaju. Sok i kora imaju antioksidativna svojstva, dok sok, kora i ulje iz semenki sadrže izoflavone slične onima iz soje.

Opis biljke

Nar raste kao višemesečni žbun ili veliko drvo, visoko 6 do 9 metara. Poreklom je iz Irana i gaji se u Sredozemlju, Aziji, Africi i Evropi.

Listova rastu jedan nasuprot drugoga a cvetovi imaju crvenu cevastu čašicu. Plod ima kožu, obično tamno ružičaste ili crvene boje. Unutrašnjost ploda ima belo spužvasto tkivo koje stvara prostore napunjene pulpom i semenkama.

Plod i seme se koriste u savremenoj biljnoj medicini. U nekim tradicionalnim narodnim lekovima mogu se takođe koristiti kora i koren ali oni sadrže potencijalno toksične materije i treba ih izbegavati.

Kako deluje

Rak

Nar je bogat antioksidansima i drugim hranjivim sastojcima, pa se smatra da redovno konzumiranje soka od nara može pomoći u sprečavanju raka.

U epruvetama, ekstrakti nara napravljeni od soka, kore i ulja usporavaju reprodukciju ćelija raka i mogu ubrzati njihovu smrt. Neki ekstrakti takođe pomažu da se smanji dotok krvi u tumore, što ih izgladnjuje i smanjuje. [1]

Većina studija fokusirana je na ćelije raka dojke, prostate i debelog creva. U jednoj studiji, ekstrakt soka od nara koji se davao miševima usporio je rast plućnih tumora. Međutim, većina ovih studija bila je u epruvetama ili na životinjama, a ne na ljudima. [2]

U jednoj studiji na ljudima, muškarci koji su imali operaciju ili zračenje zbog raka prostate produžili su količinu vremena koja im je bilo potrebno da se nivo PSA udvostruči pijući 250 ml sok od nara svakog dana. [3]

Muškarci čiji nivo PSA se u kratkom vremenskom periodu udvostruči, izloženi su većem riziku od smrti od raka prostate. Oni koji su pili sok od nara povećali su vreme potrebno da im se nivo PSA udvostruči sa oko 15 meseci na 54 meseca.

Ako se lečite od raka, obavezno konsultujte svog onkologa pre nego što uzmete nar ili neku biljku ili suplement. Nar može da deluje u interakciji sa lekovima protiv raka, što lekove čini manje efikasnim.

Bolest srca

Visok sadržaj antioksidanata u naru dao je dovoljan razlog da se urade istraživanja koja treba da provere da li može lečiti srčane bolesti.

Čini se da sok od nara štiti LDL (loš) holesterol od oštećenja. Neki naučnici smatraju da oštećenje LDL holesterola uzrokuje nakupljanje plaka u arterijama, pa zaustavljanje oštećenja može pomoći održavanju arterija čistim. [4]

Jedno istraživanje miševa sa aterosklerozom otkrilo je da sok od nara usporava rast formiranja plaka. Nekoliko manjih istraživanja na ljudima otkrilo je da sok od nara poboljšava protok krvi i sprečava arterije da postanu guste i ukočene. [5]

Preliminarni dokazi upućuju na to da pijenje soka od nara svakog dana može pomoći u sniženju sistolnog krvnog pritiska (gornji pritisak), ali ne i dijastolnog krvnog pritiska (donji pritisak). [6]

Druga istraživanja pokazuju da dugoročni unos soka od nara smanjuje kardiovaskularne faktore rizika, usporavajući napredovanje nakupljanja plaka na arterijama i povećavajući imunitet. [7]

Osteoartritis

Za lečenje osteoartritisa predloženi su flavonoli (vrsta antioksidansa) slični onima koje nalazimo u plodu nara. Osteoartritis se dešava kada se hrskavica u zglobovima istroši i prouzrokuje bol i ukočenost.

Istraživači veruju da flavonoli mogu pomoći blokiranju upale koja doprinosi uništavanju hrskavice. U epruvetama, ekstrakt nara blokirao je proizvodnju enzima koji uništavaju hrskavicu u telu. [8]

U jednom pregledu naučne literature, istraživači su zaključili da su sve studije prijavile pozitivne efekte soka ili ekstrakta nara na osteoporozu, osteoartritis i reumatoidni artritis. Rezultati su obećavajući, međutim, potrebno je još studija i proučavanja efekata na ljude. [9]

Dentalni plak

Postoje ograničeni dokazi, koje navodi Nacionalni zavod za zdravlje, koji ukazuju da sok od nara može pomoći u kontroli zubnog plaka. U malom istraživanju 30 ispitanika, bilo je dodeljeno da koristi ili zubno ispiranje rastvorom nara, ili antiseptičkim rastvorom četiri dana u nizu. [10]

Na kraju studije, istraživači su otkrili da rastvor nara deluje jednako dobro kao i antiseptički rastvor bez štetnih efekata. Takođe, sok od nara koči rast patogena koji su pokazali da doprinose parodontitisu. [11]

Druge namene

Preliminarne studije pokazuju da nar ima anti-upalne efekte na mozak koji mogu pomoći zaustavljanju napredovanje Alchajmerove bolesti. [12]

Postoji studija koja ukazuje da konzumiranje 250 ml soka od nara dnevno poboljšava rad u zadacima vezanim za učenje i pamćenje. [13]

Nar ima i antidijabetičko i protivupalno dejstvo u gastrointestinalnom traktu. [14]

U toku je istraživanje nekih drugih zdravstvenih koristi nara, uključujući njegovu upotrebu u prevenciji raka, hroničnom opstruktivnom plućnom poremećaju, dijabetesu, bubrežnim bolestima, erektilnoj disfunkciji i drugim stanjima. Ali, još uvek je prerano reći da li sok može dati korist u lečenju ili upravljanju ovim stanjima.

Dostupne forme

Sok nara dostupan je u tečnom obliku i može se zamrzavati bez rizika da izgubi svoja hranljiva svojstva.

Ekstrakt nara je dostupan u obliku tableta, kapsula ulja, ili praha.

Kako ga uzimati

Deca

Kao deo zdrave ishrane, normalne količine soka od nara 100-150 ml dnevno se smatraju sigurnim.

Detetu se ne sme davati ekstrakt nara bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Odrasli

Ne postoji standardna preporučena doza za nar. Jesti voće i piti sok kao deo zdrave ishrane smatra se sigurnom. Ove doze su korišćene kod sledećih stanja:

 • Ateroskleroza: 50 ml soka dnevno
 • Visok holesterol: 40 g dnevno
 • Rak prostate: 250 ml soka dnevno

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Pijenje 250-350 ml soka od nara na dan smatra se sigurnom. Potražite 100% sok bez dodatka šećera. Dijabetičari bi trebalo da se posavetujetu sa lekarom pre nego što počnu sa upotrebom voćnih sokova, uključujući i nar.

U slučaju dijareje (retke stolice), ne treba piti sok od nar i koristiti njegov ekstrakt.

Trudnice ne bi trebale uzimati ekstrakt nara jer može sadržavati koru nara. Sok se, međutim, smatra bezbednim.

Moguće interakcije

Preliminarna istraživanja pokazuju da sok od nara može imati interakciju sa nekoliko lekova (slično kao što radi sok od grejpa). Samim tim obavezno bi trebalo obavestite lekara ako ga pijete.

Ukoliko se koristi bilo koji od sledećih lekova, obavezno se treba posavetovati sa lekarom pre upotrebe nara u medicinskim formama. [15]

ACE inhibitori. Ove vrste lekova koriste se za kontrolu visokog krvnog pritiska i za lečenje zatajenja srca i sprečavanje oštećenja bubrega kod osoba obolelih od dijabetesa. Naučnici veruju da sok od nara ima neke iste efekte kao i ova grupa lekova i da lek može u tim situacijama biti previše jak. ACE inhibitori uključuju:

 • Benazepril (Lotensin)
 • Captopril (Capoten)
 • Enalapril (Vasotec)
 • Fosinopril (Monopril)
 • Lisinopril (Zestril)
 • Ramipril (Altace)

Lekovi za krvni pritisak. Sok od nara može smanjiti krvni pritisak. Istovremeno uzimanje sa lekovima za snižavanje krvnog pritiska, sok ili ekstrakt nara može povećati rizik od niskog krvnog pritiska.

Statin, lekovi koji se koriste za snižavanje holesterola. Postoji jedan slučaj osobe koja je razvila rabdomiolizu (stanje gde se mišićno tkivo razgrađuje i dovodi do oštećenja bubrega) nakon uzimanja rosuvastatina (Crestor) i pijenja po 200 ml soka od nara nedeljno. Iako naučnici nisu sigurni da li je konrektno sok od nara dok je uziman statin prouzrokovalo stanje, pre upotrebe obavezno se treba posavetovati sa lekarom ako se koristi ova grupu lekova. Statini uključuju:

 • Atorvastatin (Lipitor)
 • Fluvastatin (Lescol)
 • Lovastatin (Mevacor)
 • Pravastatin (Pravachol)
 • Rosuvastatin (Crestor)
 • Simvastatin (Zocor)

Varfarin (Coumadin). Nar može uzajamno delovati sa varfarinom koji razređuje krv i što može povećati rizik od krvarenja.

Izvori članka

 1. Deeba N. Syed, Jean-Christopher Chamcheu, Vaqar M. Adhami…; Pomegranate Extracts and Cancer Prevention: Molecular and Cellular Activities; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052369/
 2. Ahmad Husari , Yasmine Hashem, Ghazi Zaatari…; Pomegranate Juice Prevents the Formation of Lung Nodules Secondary to Chronic Cigarette Smoke Exposure in an Animal Model; (2017)
  https://www.hindawi.com/journals/omcl/2017/6063201/
 3. Channing J. Paller, Allan Pantuck, Michael A. Carducci; A review of pomegranate in prostate cancer; (2017)
  https://www.nature.com/articles/pcan201719
 4. Ahmad Esmaillzadeh, Farideh Tahbaz, Iraj Gaieni…; Cholesterol-lowering effect of concentrated pomegranate juice consumption in type II diabetic patients with hyperlipidemia; (2006)
  https://econtent.hogrefe.com/doi/abs/10.1024/0300-9831.76.3.147
 5. Marielle Kaplan, Tony Hayek, Ayelet Raz…; Pomegranate Juice Supplementation to Atherosclerotic Mice Reduces Macrophage Lipid Peroxidation, Cellular Cholesterol Accumulation and Development of Atherosclerosis; (2001)
  https://academic.oup.com/jn/article/131/8/2082/4686998
 6. Caroline Bell Stowe; The effects of pomegranate juice consumption on blood pressure and cardiovascular health; (2011)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388110000769
 7. Lilach Shema-Didi, Batya Kristal, Shifra Sela, Ronit Geron…; Does Pomegranate intake attenuate cardiovascular risk factors in hemodialysis patients?; (2014)
  https://link.springer.com/article/10.1186/1475-2891-13-18
 8. Zafar Rasheed; Intake of Pomegranate Prevents the Onset of Osteoarthritis: Molecular Evidences; (2016)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4825888/
 9. Aida Malek Mahdavi, Neda Seyedsadjadi, Zeinab Javadivala; Potential effects of pomegranate (Punica granatum) on rheumatoid arthritis: A systematic review; (2021)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijcp.13999
 10. Dr. Sowmya Kote, Dr. Sunder Kote, Dr. Lakshminarayan Nagesh; Effect of Pomegranate Juice on Dental Plaque Microorganisms (Streptococci and Lactobacilli); (2011)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530267/
 11. Divyashree Prasad, Ravi Kunnaiah; Punica granatum: A review on its potential role in treating periodontal disease; (2014)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158581/
 12. Richard E Hartman, Aartie Shah, Anne M Fagan…; Pomegranate juice decreases amyloid load and improves behavior in a mouse model of Alzheimer’s disease; (2006)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0969996106002038
 13. Susan Y. Bookheimer, Brian A. Renner, Arne Ekstrom…; Pomegranate Juice Augments Memory and fMRI Activity in Middle-Aged and Older Adults with Mild Memory Complaints; (2013)
  https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/946298/
 14. Elisa Colombo, Enrico Sangiovanni, Mario Dell’agli…; A review on the anti-inflammatory activity of pomegranate in the gastrointestinal tract; (2013)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23573120/
 15. WebMD.com; Pomegranate Interactions;
  https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-392/pomegranate
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 5 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.