Crvena Detelina

Šta je

Crvena detelina (Trifolium pratense) je samonikla biljka koja pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Medicinski se koristi za lečenje nekoliko stanja, uključujući rak, veliki kašalj, respiratorne probleme i kožne upale, poput psorijaze i ekcema.

Lekari veruju da crvena detelina pročišćava krv delujući kao diuretik (pomaže organizmu da se reši viška tečnosti) i ekspektorans (pomaže u čišćenju sluznice pluća), poboljšavajući cirkulaciju i pomažući u čišćenju jetre.

Savremena naučna ispitivanja pokazala su da crvena detelina sadrži izoflavone, hemijska jedinjenja biljnog porekla, koje proizvode estrogenske efekte u organizmu. Izoflavoni su pokazali potencijal u lečenju nekoliko stanja povezanih sa menopauzom, kao što su valunzi, kardiovaskularnog zdravlja i osteoporoze.

Opis biljke

Crvena detelina je višegodišnja biljka koja uobičajeno raste na livadama širom Evrope i Azije, a naturalizovana je da raste u Severnoj Americi.

Crveni cvetovi na kraju razgranatih stabljika se suše za terapijsku upotrebu.

Kako deluje

Crvena detelina je izvor mnogih hranljivih sastojaka, uključujući kalcijum, hrom, magnezijum, niacin, fosfor, kalijum, tiamin i vitamin C.

Takođe je bogat izvor izoflavona (hemijskih jedinjenja koja deluju poput estrogena i nalaze se u mnogim biljkama).

Kardiovaskularno zdravlje

Izoflavoni crvene deteline povezani su sa povećanjem HDL (dobrog) holesterola kod žena pre i u postmenopauzi.

Jedno istraživanje je otkrilo da žene u menopauzi koje su uzimale suplemente crvene deteline imaju jače, fleksibilnije arterije (koje se nazivaju arterijska usklađenost), što može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti. [1]

Crvena detelina takođe može imati svojstva proređivanja krvi, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka tako što poboljšava protok krvi.

Menopauza

Istraživanja pokazuju da bi izoflavoni, poput onih koji se nalaze u crvenoj detelini, mogli da smanje simptome menopauze, poput valunga i noćnog znojenja, zbog njihovih efekata nalik estrogenu. [2]

Nisu sve studije složne sa rezultatima istraživanja ali većina pokazuje da ekstrakt izoflavona iz crvene deteline može značajno smanjiti valunge kod žena u menopauzi.

Osteoporoza

Kako nivo estrogena opada tokom menopauze, rizik za razvoj osteoporoze (značajan gubitak kostiju) kod žena raste.

Nekoliko preliminarnih studija ukazuje da ekstrakt izoflavona crvene deteline može usporiti gubitak kostiju i čak povećati mineralnu gustinu kostiju kod žena u pre i perimenopauzi. [3]

Rak

Na osnovu njegove tradicionalne upotrebe za rak, istraživači su počeli da proučavaju ulogu izoflavona iz crvene deteline u prevenciji i lečenju raka.

Preliminarni dokazi ukazuju da ovi izoflavoni mogu sprečiti ćelije raka da rastu, poput raka prostate i endometrijuma. [4]

Međutim, zbog efekta biljke na estrogen, to takođe može doprineti rastu nekih vrsta raka, baš kao što to čini i estrogen. Dok se ne obave dalja istraživanja, lekari ne preporučuju crvenu detelinu kako bi se sprečio rak.

Žene sa istorijom raka dojke ne bi smele da koriste crvenu detelinu bez detaljne konsultacije sa onkologom.

Druge namene

Tradicionalno, masti od crvene deteline nanose se na kožu za lečenje psorijaze, ekcema i drugih osipa.

Crvena detelina se takođe koristi i kao lek za kašlja kod dece.

U novije vreme, istraživanja su pokazala da žene koje koriste crvenu detelinu mogu imati psihološke koristi.

Dostupne forme

Crvena detelina dostupna je u raznim preparatima, uključujući čajeve, tinkture, tablete, kapsule, tečni ekstrakt i ekstrakte standardizovane za određene sadržaje izoflavona. Može se pripremiti i kao mast za topikalnu (kožnu) primenu.

Zbog nedostatka dugoročnih studija, samo lečenje ne sme biti duže od 3 do 6 meseci bez nadzora lekara.

Kako je uzimati

Deca

Crvena detelina se tradicionalno koristi kao kratkoročni lek za kašalj kod dece.

Proizvodi koji sadrže izolovane izoflavone crvene deteline se veoma razlikuju od cele biljke i ne preporučuju se deci.

Detetu se ne sme davati crvena detelina bez prethodne konsultacije sa pedijaterom.

Odrasli

Doza se može razlikovati od osobe do osobe, ali opšte smernice su sledeće:

 • Osušena biljka (koristi se za čaj): 1 do 2 kašike suvog cveća ili cvetova vrhova namočenih u 250 ml tople voda 1/2 sata; pije se 2 do 3 šolje dnevno
 • Biljka u prahu (dostupno u kapsulama): 40 do 160 mg dnevno, ili 28 do 85 mg izoflavona crvene deteline
 • Tinktura (1: 5, 30% alkohola): 60 do 100 kapi (3 do 5 ml), 3 puta dnevno; može se dodati u toplu vodu ili čaj
 • Ekstrakt tečnosti (1: 1): 1 ml, 3 puta dnevno; može se dodati u toplu vodu ili čaj
 • Standardizovani ekstrakti izoflavona iz crvene deteline: trebalo bi pažljivo slediti uputstva na etiketama proizvoda
 • Lokalni tretman (poput psorijaze ili ekcema): infuzija, tečni ekstrakt ili mast koja sadrži 10 do 15% cvetnih glava; primenjuje se prema potrebi ukoliko se ne pojavi iritacija. Ne sme se primenjivati na otvorenu ranu bez nadzora lekara.

Iako se izoflavoni crvene deteline proučavaju za razna stanja, važno je zapamtiti da su ekstrakti izoflavona crvene deteline vrlo različiti od cele biljke. Oni predstavljaju samo mali, visoko koncetrovani deo čitave biljke.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Nisu zabeležene ozbiljne neželjene pojave kod ljudi koji uzimaju crvenu detelju do jedne godine. Opšte nuspojave mogu uključivati glavobolju, mučninu i osip.

Međutim, životinje koje pasu velike količine crvene deteline postale su neplodne. Osobe sa dijagnozom karcinoma dojke ne bi trebale da koriste crvenu detelinu bez prethonde konsultacije sa svojim lekarom.

Crvena detelina može povećati rizik od krvarenja, posebno kod osoba koje uzimaju lekove za razređivanje krvi.

Trudnice ili dojilje ne treba da uzimaju crvenu detelinu.

Moguće interakcije

Crvena detelina može ometati sposobnost tela da prerađuje neke lekove koji se razgrađuju enzimima jetre. Iz tog razloga, pre uzimanja crvene deteline, trebalo bi se obratiti lekaru.

Estrogeni, hormonska supstituciona terapija i kontraceptivne pilule: Crvena detelina može povećati efekte estrogena.

Tamoksifen: Crvena detelina može imati uzajamno dejstvo sa tamoksifenom.

Antikoagulansi (razređivači krvi): Crvena detelina može pojačati dejstvo ovih lekova, povećavajući rizik od krvarenja. Isto važi i za biljke i suplemente koji imaju efekte razređivanja krvi (poput ginka, đumbira, belog luka i vitamina E).

Izvori članka

 1. Nancy L Booth, Colleen E Piersen, Suzanne Banuvar, Stacie E Geller, Lee P Shulman, Norman R Farnsworth; Clinical studies of red clover (Trifolium pratense) dietary supplements in menopause; (2006)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16645539/
 2. Markus Lipovac, Peter Chedraui, Christine Gruenhut, Anca Gocan…; The effect of red clover isoflavone supplementation over vasomotor and menopausal symptoms in postmenopausal women; (2012)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09513590.2011.593671
 3. F. Occhiuto, R. De Pasquale, G. Guglielmo, D.R. Palumbo, G. Zangla, S. Samperi, A. Renzo, C. Circosta; Effects of phytoestrogenic isoflavones from red clover (Trifolium pratense L.) on experimental osteoporosis; (2006)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2037
 4. Mohsen Akbaribazm, Mohammad Rasoul Khazaei, Mozafar Khazaei; Trifolium pratense L. (red clover) extract and doxorubicin synergistically inhibits proliferation of 4T1 breast cancer in tumor; (2020)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7455927/
 5. Pragya Gartoulla, Myo Mint Han; Red clover extract for alleviating hot flushes in postmenopausal women; (2014)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037851221400214X
 6. Anubhuti Tripathi, S.P. Singh, K.S.R. Raju, Wahajuddin, J. R Gayen; Effect of Red Clover on CYP Expression: An Investigation of Herb-Drug Interaction at Molecular Level; (2014)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4090837/
 7. N. Panay; Taking an integrated approach: managing women with phytoestrogens; (2011)
  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13697137.2011.626367
 8. James A. Duke; Handbook of Medicinal Herbs; (2002)
  https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.1201/9781420040463/handbook-medicinal-herbs-james-duke
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 13 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.